Brussel 19-12-2014 In de Sint-Goedelekathedraal van Brussel hebben de koninklijke familie en het Belgische volk afscheid genomen van koningin Fabiola. ‘Haar pelgrimstocht heeft 86 jaar geduurd en ze heeft 21 jaar moeten wachten op het weerzien met haar echtgenoot. Maar nu is Fabiola weer thuis, bij God en bij haar echtgenoot’, sprak kardinaal Godfried Danneels het publiek toe. De kathedraal werd muisstil toen Will Tura, net als bij de begrafenis van koning Boudewijn in 1993, ‘Hoop doet leven’ zong.

In stoet naar kathedraal

De rouwstoet met de koninklijke familie vertrok al om 9u30 van het paleis in Brussel naar de Sint-Michiel en de Sint-Goedelekathedraal. De kist met koningin Fabiola maakte nog een allerlaatste tocht door Brussel en werd daarbij plechtig begeleid door een koninklijke escorte te paard. 4f297ec6-81df-11e4-b064-b3c1000f365c_web_scale_0.0857143_0.0857143__-1

Royals van over de hele wereld, onder meer prinses Béatrix van Nederland en Prins Moulay Rachid van Marokko, waren aanwezig op de begrafenis,  net als koning Carl Gustaf en zijn vrouw Silvia van Zweden.

6df88716-81e4-11e4-b064-b3c1000f365c_web_scale_0.0669344_0.0669344__Voor het Groothertogdom Luxemburg zijn naast groothertog Hendrik en zijn vrouw, groothertogin Maria Teresa ook groothertog Jan – de schoonbroer van koningin Fabiola – prins Willem en nog andere leden van de familie aanwezig. Ook de Spaanse koninklijke familie en heel wat Spaanse familieleden van Fabiola zijn aanwezig. Opmerkelijk is dat de Britse koninklijke familie geen enkele royal afvaardigt.

‘Fabiola is weer thuis, bij God en bij haar echtgenoot’

201412060631-1_spaans-koningshuis-drukt-medeleven-uit-na-overlijden-koningin-fabiola Op de tonen van het Belgisch volkslied werd de kist – gedrapeerd met een Belgische vlag-  tot vooraan de kathedraal gebracht. Op verzoek van Fabiola zelf werd haar kist op de grond gezet en niet op een verhoogje, als teken van eenvoud. Bij het binnenkomen van de kathedraal liep koning Filip, als hoofd van de familie en lieveling van Boudewijn en Fabiola, vlak achter de kist. Koningin Mathilde was zichtbaar aangeslagen.

Als eerste lezing werd gekozen voor een fragment uit het Hooglied uit het Oude Testament. Met de tekst wilde Fabiola verwijzen naar haar hereniging met Boudewijn. Vervolgens vertelde Kardinaal Godfried Danneels hoe Fabiola de dood niet met angst tegemoet zag. Het werd een pelgrimstocht van 86 jaar, waarbij ze 21 jaar moest wachten op het weerzien met haar echtgenoot. ‘Maar nu is Fabiola weer thuis, bij God en bij haar echtgenoot. De dood was voor haar geen einde, maar een doorgang. Ik leef al in de hemel, zei ze’, sprak kardinaal Godfried Danneels het publiek toe.

Kroonprinses Elisabeth eert ‘tante Fabiola’

Na de homilie spraken onder meer kroonprinses Elisabeth, prins Gabriël, prins Amedeo en prinses Louise voorbeden uit. ‘Oom Boudewijn en tante Fabiola zochten onophoudelijk naar vrede door altijd en overal iedereen te ontmoeten’, zei Elisabeth. Ze sprak in het Nederlands en het Frans. Prins Gabriël verzocht dan weer om ‘troost in onze beproevingen’.

Daarna was het de beurt aan prins Amedeo, zoon van prinses Astrid en prins Lorenz. ‘Geef geliefden de kracht’, zei hij. Prinses Louise, dochter van prins Laurent en prinses Claire, nam het woord in het Engels. Een Spaanse nicht van Fabiola gaf het slotwoord.

04520391Ook verschillende leden van buitenlandse koningshuizen, onder wie prins Guillaume van Luxemburg, zeiden kort iets over Fabiola. Tussendoor klonk orgelmuziek en zang, onder andere van Bach en Mozart.

Sobere plechtigheid met veel muziek

De afscheidsdienst voor koningin Fabiola was vrij toegankelijk voor het publiek, al daagden vlak voor de kathedraal amper 500 Belgen op voor een laatste groet aan de vijfde koningin van België. ‘Het lijkt wel of de koningin helemaal niet geliefd was’, reageerden aanwezige Spaanse toeristen.

De plechtigheid zelf werd ‘eenvoudig’ en ‘sober’. Met veel bijbelteksten en klassieke muziek, daar hield Fabiola van. Als muziek had Fabiola zelf vooral gekozen voor klassieke muziek van componisten als Bach, Mozart, Schubert en Fauré, waarbij de Brusselse José Van Dam en sopraan Sophie Karthäuser de zangpartijen voor hun rekening namen. Er was ook een opvallend Spaans nummer (‘La salve rociera’) van het Spaans-Vilvoordse koor Coro Rociero en een Spaanse nicht van Fabiola, waarbij de castagnetten door de kathedraal kletterden.

Een opvallende gelijkenis met de begrafenis van koning Boudewijn in 1993 werd het optreden van Will Tura, die op herhaling ‘Hoop Doet Leven’ zong. De hele kerk was duidelijk aangeslagen bij het lied, de hele koninklijke familie pinkte een traan weg. José Van Dam sloot af met ‘L’Homme de la Mancha’, wat Fabiola graag hoorde in de versie van Jacques Brel.

Bijgezet in de koninklijke crypte

Na de plechtigheid in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal werd het stoffelijk overschot van Fabiola overgebracht naar de kerk van Laken, de parochie van de overleden koningin. Daar vond nog een tweede religieuze ceremonie plaats in intieme kring. In de kerk bevindt zich de koninklijke crypte waar koning Boudewijn ligt en waar Fabiola de Mora y Arágon zal worden bijgezet. Omstreeks 13 uur trekt de koninklijke familie zich dan terug in het kasteel van Laken.

Onze Orthodoxe Kerk werd vertegenwoordigd door onze Metropoliet Athenagoras van België

De afscheidsdienst in de Sint-Goedelekathedraal werd bijgewoond door onze Metropoliet Athenagoras van België als vertegenwoordiger van de Orthodoxe Kerk in België.

k Fabiola begijnhof

Bezoek van Koningin Fabiola aan het Sint-Elisabethbegijnhof te Gent- 14/06/1980

Herinneringen aan het Bezoek van Z.M. Koning Boudewijn en H.M. Koningin Fabiola ter Zaliger gedachtenis aan het Elisabethbegijnhof te Gent: 14-06-1980

Op zaterdag 14 juni 1980 brachten Z.M. Koning Boudewijn en H.M. Koningin Fabiola ter zaliger nagedachtenis een bezoek aan Gent ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan van ons Koninkrijk.

Naast de officiële plechtigheden werd een bezoek aan het oud-begijnhof Sint Elisabeth voorzien. H.M. Koningin Fabiola bezocht het Dienstcentrum voor de Derde leeftijd ‘Ten Hove”, één dere zeer verdienstelijke initiatieven van het OCMW Gent, het Instituut “gandas” voor gehandicapten en de R. Katholieke Kerk Sint Elisabeth en de Anglikaanse kerk St. John.

Bezoek van Koning Boudewijn aan de orthodoxe parochie van Gent: 14-06-1980

799734684_d382d19906_o

Z.M. Koninig Boudewijn ter zaliger nagedachtenis verwelkomd door Vader Ignace.

Z.M. Koning Boudewijn ter zaliger gedachtenis bezocht op hetzelfde ogenblik de Orthodoxe parochie van de Heilige Apostel Andreas te Gent. Er werd voor deze gelegenheid een korte gebedsdienst gehouden en op de mooie liturgische gezangen trad hij rustig een bomvolle kerk binnen.

De diaken zong er de Vredeslitanie met de gewone aanroepingen voor de Koning en de Koningin. Daarop volgde het zingen van het “Onze Vader” in het nederlands gezongen op de melodie van Rimsky-Korsakoff. Koning Boudewijn zong er uit volle borst mee.

Tenslotte zong Vader Ignace het aanhef gebed voor het “Nog vele jaren” waarbij onze Koning bijzonder ontroerd werd. Bij de zegening maakte hij zijn kruisteken, als getuigenis van zijn diep-spiritueel meeleven.

CCI12122014_2

Koning Boudewijn bracht bezoek aan de Orthodoxe parochie van de H. Apostel Andres te Gent – 14-06-1980

1990-01-01 12:00:00 Koning Boudewijn en Koningin Fabiola.

Eeuwige gedachtenis aan Koning Boudewijn en Koningin Fabiola

In naam van onze Orthodoxe parochie te Brugge

willen wij ons medeleven betuigen aan de Koninklijke familie.

Eeuwige gedachtenis!

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: