25
April
10:00 — 12:00
H.H. Konstantijn en Helena – Brugge
Ezelstraat 85

Brugge, West-Vlaanderen 8000 Belgium
Loading Events
  • This event has passed.

Grote Donderdag   

 

Vespers en G. Liturgie van de Heilige Basilios   om 10.00u

 

In tegenstelling met de drie eerste dagen van de Grote Week, waarop de Goddelijke Liturgie van de Voorafgewijde Gaven gecelebreerd wordt, vinden wij op de Grote Donderdag de Basiliosliturgie in combinatie met de Vespers.

passover

Het Laatste Avondmaal

Op de Grote Donderdag herdenkt men de voetwassing, het Laatste Avondmaal, de instelling van de Eucharistie, het bidden van Christus in de tuin van Gethsemani en het verraad door Judas.

 

De liturgische diensten zijn gewijd aan de vreugde van het mystieke Avondmaal, het bewenen van zijn Lijden, en het onbegrijpelijke verraad door Judas. Blijdschap en droefheid gaan hand in hand. Eerst het Kruis, daarna het Graf en uiteindelijk de Opstanding zullen het Verlossingswerk vervolledigen. Het heilig Evangelie voor het Laatste Avondmaal heeft als centrum: “doet dit ter gedachtenis van mij”.

 

Voortaan is de Eucharistie het centrum van de Kerk. Wat tot de geschiedenis behoort krijgt zijn betekenis in het Rijk dat komen zal. Gij zijt het die geofferd wordt en die zichzelf offert. Jezus Christus is de celebratie van Zichzelf. Hij is de Tempel zelf en tevens het Lam dat zichzelf offert.

 

Dat Hij de Dienaar van de dienaren is heeft Hij duidelijk aangetoond toen Hij de voeten waste. Wie dit weigert zal het Rijk Gods niet binnengaan.

 

Naarmate deze dag vordert gaan wij ons dieper bezinnen over het Lijden van Onze Heer Jezus Christus.

 

Voetwassing