Brussel – Op de zondag van Allerheiligen, 15 juni 2014, wijdde Zijne Eminentie Athenagoras, metropoliet van België in de kathedraal van de Aartsengelen Gabriël en Michaël te Brussel, met bijzondere luister de jonge theoloog Athanásios Toparlákis tot diaken.

DSC_8789

Z.E. Metropoliet Athenagoras van België en de nieuwe diaken AthanasiosToporlakis

De wijding werd medegevierd door monseigneur Máximos, bisschop van Evmenía, archimandriet Máximos, protosynkellos (kanselier) van het aartsbisdom Zwitserland, en geestelijke vader van de nieuwe diaken, de geestelijkheid van het kathedraal, evenals aartspriester Emmanouíl Dermitzákis van het Kretenzisch aartsbisdom Kydonía en Apokoronon (Chaniá), en diaken Dimítrios Dermitzákis, respectievelijk de vader en broer van diakonissa Marina.
De kathedraal was gevuld met een menigte gelovigen die met toewijding deelnamen aan de Goddelijke Liturgie en het mysterie van de wijding.

Ze luisterden met veel aandacht naar Zijne Eminentie Athenagóras, de metropoliet van België, die zei: “Uw roeping om diaken te worden van God, maakt u tot een lantaarn om de personen om u heen te verlichten door uw gedrag en uw voorbeeld. Ik ben ervan overtuigd dat u, als geestelijke, beseft wat u zou moeten zijn en hoe u zich moet gedragen in uw gemeenschap.

DSC_8795

De nieuw gewijde Diaken Athanasios bij het zingen van eerste Litanie

Als theoloog leerde, en weet u dus heel goed hoe een geestelijke zich moet gedragen in navolging van Wie zei: “Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven”, Die “gisteren en heden Dezelfde is en tot in eeuwigheid”, Die volmaakte God is en mens werd, een toonbeeld om na te volgen, en eeuwig voorbeeld van leven”.

Diaken Athanásios is afgestudeerd aan de Theologische School van Athene en het “Centre Orthodoxe” (Instituut voor Postgraduale Studies Orthodoxe Theologie) te Chambésy (Genève).

De kerk hoopt dat het dienstwerk (diakonie) van diaken Athanásios uitstekend zal blijken en al zijn theologische kennis ten dienste zal staan van het Godsvolk.

Iedereen wenst hem gezondheid, dat hij zijn ambt altijd waardig moge zijn, om met enthousiasme en geloof God te aanbidden en het volk te dienen.

Bron: ROMFEA Griekse versie: Klik hier

DSC_8848

Op het einde van de Pontificale Liturgie

DSC_8966

Diaken Athanasios met zijn echtgenote Marina

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: