Op zondag 22 juni 2014 wijdde Zijne Eminentie Athenagóras (Peckstadt), metropoliet van België en exarch van Nederland en Luxemburg een nieuwe diaken tijdens de Goddelijke Liturgie in de Grieks-orthodoxe parochie van Maria Boodschap te Antwerpen. Diaken Barnábas (Genbrugge) zal samen met aartsdiaken Emmanouíl (Mavrogiannákis) en diaken Athanásios (Toparlákis) de metropoliet bijstaan bij zijn pastorale en andere werkzaamheden.

DSC_9476

Wijding van de nieuwe diaken Barnabas (Genbrugge)

De naam van de nieuwe diaken Barnábas werd gekozen door oecumenisch patriarch Bartholoméos tijdens diens bezoek in april jongstleden aan het orthodoxe klooster te Asten (Noord-Brabant, Nederland). “De naam die u ter gelegenheid van uw diakenwijding krijgt”, sprak metropoliet Athenagóras, “is een persoonlijke keuze van Zijne Alheiligheid, onze oecumenische patriarch Bartholoméos. (…) Het is een naam die bekend is bij alle christelijke tradities over de hele wereld. Vanaf nu vier je je naamfeest op dezelfde dag als oecumenisch patriarch Bartholoméos”.

DSC_9337

Wijding van diaken Barnabas door onze Metropoliet Athenagoras van België

De Heilige Barnábas was een apostel uit de 70, en afkomstig uit Cyprus. Zijn naam betekent “zoon der vertroosting” of “profetenzoon”. De Handelingen der Apostelen verhalen dat hij jarenlang een trouwe medereiziger en vriend van de Heilige Paulus was. Door zijn vurige prediking en grote gestalte werd hij eens zelfs aanzien voor een heidense godheid. Hij keerde later naar het eiland Cyprus terug om daar het Woord Gods te verkondigen.

DSC_9391

Tijdens de Pontificale Goddelijke Liturgie

De pas gewijde diaken Barnábas woont in het Waasland, is getrouwd, vader van twee kinderen, en stedenbouwkundige. Hij was lange tijd lid, en 7 jaar lang secretaris van de Orthodoxe Jeugd van het aartsbisdom in België (OJB-JOB). De metropoliet herinnerde er aan dat de nieuwe diaken tijdens diens studies spontaan contact had opgenomen met de orthodoxe H. Andreaskerk te Gent. Hij had zich vastberaden maar zonder haast op het pad van de orthodoxie begeven.

DSC_9558

Sofia de echtgenote van de zopas gewijde diaken Barnabas

Een belangrijk moment in zijn leven was zijn huwelijk met zijn vrouw Sofía. Dat gaf rust, maar versterkte tegelijk hun beider geloof. Als geboren Vlaming en Griekse van de tweede generatie vormen ze een voorbeeld van het soort huwelijken dat we steeds meer in onze parochies zien. Daarbij kunnen de de orthodoxe spiritualiteit, ethos en identiteit duidelijk in balans blijven met de verschillende culturele tradities.

Metropoliet Athenagóras besloot dat de nieuwe diaken geen gemakkelijke taak krijgt om mee te helpen aan het geestelijk welzijn van de orthodoxe christenen van de Grote en Heilige Kerk van Christus in onze streken. Dat zal steeds gebeuren in harmonie met alle priesters en diakens van het aartsbisdom, en in een geest van dankbaarheid tegenover de oecumenisch patriarch, die de eenheid van de wereldwijde orthodoxie waarborgt. Het is een eer om tot de eersttronende Kerk te behoren.

DSC_9648

De nieuw gewijde diaken Barnabas bij het zingen van zijn eerste ektenie op het einde van de Goddelijke Liturgie.

“De aartsbisschoppelijke Goddelijke Liturgie werd, behalve door de voornoemde metropoliet Athenagóras, aartsdiaken Emmanouíl en diaken Athanásios, mee voorgegaan door verschillende priesters van de metropolis van België: de aartspriesters Ángelos Kamalídis (Antwerpen), Stávros Triantafýllou (Brussel), Ignace Peckstadt (Gent), en Silouan Osseel (Eindhoven) en de priesters Théophile Pelgrims, Konstantínos Kenanídis (Brussel) en – niet te vergeten – Bart D’Huyvetter (Oostende), de geestelijke vader van de kersverse diaken. Diaken Victor Yudin (Leuven) vertegenwoordigde het Russisch-orthodox aartsbisdom.”

De zang werd met zeer veel zorg uitgevoerd onder leiding van de zopas doctor in de theologie geworden heer Dimítrios Zaganás, en dit door een koor met enkele leden van het parochiekoor en enkele gastzangers uit Brussel. De dienst werd meegevierd door vele parochianen, familieleden, vrienden, en andere orthodoxe christenen, die de nieuwe diaken Barnabas veel geluk en zegen toewensten bij zijn nieuwe taak.

Na de dienst volgde nog een uitgebreide receptie vlakbij, die ingericht was door de leden van de parochie.

Na het schisma tussen de rooms-katholieke en de orthodoxe Kerken werd in België pas in 1816 een eerste orthodoxe huiskapel opgericht in het paleis van de Prins van Oranje te Brussel. Het duurde tot 1900 voor er een eerste echte orthodoxe parochie werd opgericht: de Grieks-orthodoxe parochie van Maria Boodschap te Antwerpen. Het was voor deze bescheiden, maar nog steeds bloeiende parochie een hele eer dat een van haar leden geroepen werd tot diaken, en des te meer dat de wijding in de schoot van de oudste orthodoxe parochie in België mocht doorgaan.

DSC_9741

Op het einde van de Pontificale Liturgie

Basistekst: Orthobel (Griekse versie: KLIK HIER

Voor meer foto’s: KLIK HIER

DSC_9802

Diaken Barnabas samen met Metropoliet Athenagoras van België en met aartspriester Ignace en presbytera Mita.

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: