ONS PAROCHIEFEEST

Gedachtenis van de Heilige door God gekroonde en apostelgelijke
Grote Koningen Konstantijn en Helena
te Brugge – 17 mei 2014

Op zaterdag 17 mei 2014 vierden we met luister en eer, en in een geest van intense vreugde de gedachtenis van de Heilige door God gekroonde en apostelgelijke Grote Koningen Konstantijn en Helena, het patroonsfeest van onze Parochie.  Het was de negentiende verjaardag van de stichting van onze Parochie.  Een grote menigte van gelovigen namen deel aan deze viering.

DSC_0698

Tijdens de artoklasia

Het was onze Metropoliet Athenagoras van België, Exarch van Nederland en Luxemburg (Oecumenisch Patriarchaat), die er de Goddelijke Liturgie presideerde, in concelebratie met acht priesters. De concelebrerende priesters waren: de Aartspriesters Stavros Triantafyllou, (vicaris-generaal van het Aartsbisdom van België – Brussel), Angelos Kamalidis (Antwerpen), Georgios Vlatakis (Luxemburg),  Bernard Peckstadt (Brugge), de Econoom  Bart D’Huyvetter (Oostende), Priester Theophile Pelgrims (Brussel), Priester Athanase de Theux (Brussel) en Konstantinos Kenanidis (Brussel).

DSC_0720

Tijdens de Kleine Intocht

Onder de aanwezigen vermelden we nog Aartspriester Ioannis Lykos (Brussel). Als ook een vertegenwoordiger van onze zusterkerk (de Rooms-Katholieke Kerk): E.H. José Vercaemst ( Lid van het overlegorgaan Christelijke kerken, uit Brugge). Verder hadden we ook enkele personaliteiten waaronder Dr. Juris Albert Raes, consul van Marokko.

Vooraf werden de Metten gezongen, voorgegaan door Vader Bernard Peckstadt, de rector van de feestvierende parochie. Het werd een heel mooie en harmonieuze Goddelijke Liturgie.  De gezangen werden verzorgd door ons parochiekoor o.l.v. Stefaan Coudenys.

DSC_0756Na de viering van de Goddelijke Liturgie nam onze Metropoliet Athenagoras het woord en zei dat het de eerste maal was dat hij als Metropoliet voor ging op ons parochiefeest. Hij verwelkomde de personaliteiten waaronder Dr. Juris Albert Raes, consul van Marokka, alsook E.H. José Vercaemst vertegenwoordiger van de Rooms-katholieke kerk en dankte hen voor hun aanwezigheid en de reeds lange en goede samenwerking.  Verder verwelkomde hij ook de orthodoxe priesters die ondanks de verre afstand de moeite hebben gedaan om dit Feest mee te vieren.

Daarna vroeg de Metropoliet nog even de aandacht omdat hij graag met dit feest twee priesters wou verheffen. Namelijk de Oikonomos Bernard Peckstadt tot aartspriester en Priester Bart D’Huyvetter tot oikonomos, die dus nu ook het borstkruis en het epigonation mag dragen. Onmiddellijk nadien vonden deze twee wijdingen plaats waarbij de metropoliet ‘Axios’ riep, beantwoord door het gelovige volk: ‘Axios’ (hij is waardig). Nadien zong men nog een ‘Eis polla eti Despota’ voor onze Metropoliet en een ‘Nog vele jaren’ voor de twee priester die verheven werden.

DSC_0787

Kleine wijding van Vader Bernard tot Aartspriester

DSC_0792

Kleine wijding van Vader Bart D’Huyvetter tot Oikonomos

Tenslotte namen onze Metropoliet Athenagoras, alsook de celebrerende priesters en genodigden deel aan de feestelijke agapen; een rijk buffet met BBQ en dit dankzij de medewerking van vele parochianen en zelfs van enkele Griekse restaurants uit Brugge, Roeselaere en omstreken. Het feestelijk samenzijn werd opgesmukt door een mooi Slavisch orkestje, gekend onder de naam “URGA” uit Gent.

DSC_0830

De Feestelijke agapen met BBQ op onze binnentuin

DSC_0923

Met Andrei en Valery van het orkest “Urga”

Een hartelijk woord van dank aan allen die meehielpen voor de voorbereidingen van dit parochiefeest. Dank aan het koor voor de goede verzorging van de diensten. Dank aan diegenen die hielpen in het heiligdom en in de kerk voor het goede verloop van alles.

DSC_0807

Tijdens de feestelijke agapen

Dank aan diegenen die zorgden voor de bloemen en de versiering in de kerk. Dank ook aan hen die in het bijzonder bijdroegen tot de rijke agapen en de BBQ! Dank aan diegenen die geholpen hebben voor het opnetten van onze kerk.

Dank aan al diegenen die vaak ongemerkt zorgen voor zoveel kleine dingen, die toch zo noodzakelijk zijn!

DSC_0827

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: