OECUMENISCH PATRIARCHAAT
HEILIG BISDOM VAN BELGIE
EN EXARCHAAT VAN NEDERLAND EN LUXEMBURG

Aan de rectoren van de kerken, de geëerde parochiebesturen en de vrome Christenen van ons diocees.

Geliefden in Jezus Christus Die geboren is,

Z.E. Metropoliet Panteleimon van België

«Het Woord is vlees geworden» [Joh. 1:14], het Woord is mens geworden, uit liefde voor de mensen. De Zoon Gods heeft ons lichaam aangenomen, dat Hij zelf geschapen had. Hij heeft zelfs kleine trekjes van de eigenschappen van onze natuur aangenomen, wat blijkt uit Zijn gebed ‘met luid geroep en onder tranen’, zoals staat in de brief aan de Hebreeën. En zo sprak Hij de alledaagse woorden: ‘geef Mij water te drinken’ (Joh. 4,10). Het Woord van de Vader is met het menselijk lichaam verenigd, en daardoor kon op aarde vanuit Zijn Lichaam ‘het licht der kennis’ gaan schijnen. Terwijl het Oude Testament de wereld tot gehoorzaamheid riep, wordt de wereld nu tot geloof en kennis geroepen. Het verlichte Lichaam van het pasgeboren Kind van Bethlehem trekt ons tot het geloof dat kennis voortbrengt. Wanneer wij in Hem geloven en de grenzen van de rede overschrijden, dan zal dit geloof ons leren wat de omvang is van onze menselijke natuur, hoe het kan dat Zijn leven ons leven wordt, hoe de eenwording van de goddelijke en de menselijke natuur uit Zijn liefde is voortgekomen en ons de waarachtige vrede brengt.

In deze wereld die bevroren is door een niet materiële koude en die slaaf is geworden in de nacht van de verhardheid des harten, hebben we een lantaren nodig, een olielamp,  om «het licht der kennis» brandende te houden. Die lantaren kan onze menselijke natuur zijn, die Hij zelf heeft aangenomen. Bij het vieren van Zijn Geboorte, roept de Heer ons op om deze menselijke natuur te eren. Natuurlijk gaat het hier niet om de door de zonde gevallen en vervreemde natuur die we zouden moeten bezingen, maar om de natuur die vernieuwd en hersteld is door de eenwording met het alles vernieuwende Woord Gods. De Zoon Gods is mens geworden en het alreine Lichaam van de Moeder Gods wordt een «vat van de Onomvatbare» en «de bron van Leven en Redding». En zo wordt onze menselijke natuur geheiligd en gered, en hervindt zij haar oorspronkelijke schoonheid. God verbindt de naturen die van elkaar verwijderd waren, en geeft aan het lichaam zijn werkelijk, eeuwig, perspectief . Het «Licht uit Licht» komt en maakt het menselijk lichaam tot Zijn lichtstralende woonplaats en middel tot redding. Laten wij onze natuur liefhebben, nu zij vernieuwd is door de Menswording. Wij kunnen en mogen het menselijk lichaam niet langer minachten of bespotten. Laten we het eren en respecteren en laten we het maken tot een vat van Gods genade door de juiste deelname aan de sacramenten van onze Kerk. Dan zal ons lichaam tot een stralende lantaren worden en een woonplaats van de Trooster, de Heilige Geest.

Echter, zoals in het persoonljke leven van ieder van ons een lantaren nodig is, zo geldt dat ook voor ons gezamenlijke kerkelijke leven. Die lantaren is voor ons de lantaren van onze moederkerk, het Phanar in Constantinopel, dat geroepen is om dienstbaar te zijn aan de eenheid van de orthodoxe Christenen onderling en met de Waarheid, de Godmens zelf. Aan de Kerk van deze Stad is deze zegen gegeven. Wij, haar kinderen die verspreid zijn tot aan de einden der aarde, zijn degenen die haar troost brengen en haar beschermen. Laat daarom ieder van ons naar vermogen iets bijdragen aan de collecte van vandaag. Deze gave van liefde zal als olie zijn voor de lantaren van het Licht van het Oecumenisch Patriarchaat, dat zich inspant om haar lamp brandende te houden, met de boodschap: «God is verschenen  in het vlees, gerechtvaardigd in de Geest» [Tim. 3:16]. De Apostel Paulus spoorde de Korinthiërs aan om een inzameling te houden. Laten ook wij dit van harte doen, en ons verlangen in praktijk brengen om Hem onze werken van barmhartigheid en waarheid  aan te bieden: «het Zijne van het Zijne, in alles en voor alles».

Ik dank u bij voorbaat en ik nodig u allen uit om aanwezig te zijn bij het snijden van het Basilius-brood van ons heilig bisdom, dat gehouden zal worden in de kathedraal van de Aartsengelen, Avenue de Stalingrad 34 – 1000 Brussel, op zondag na Theophanie, 13 januari 2013 om 4 uur ‘s middags.

Mijn geliefden, «de Schepper van het heelal is uit eigen beweging gekomen», laat ons Hem tegemoet gaan!

Vurige voorspreker voor u bij de Geboren Heer,

+ Metropoliet Panteleimon van België.

 

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: