SOFIA
Patriarch Maximus, die de Bulgaarse Orthodoxe Christenen leidde gedurende 41 jaar, overleed op de leeftijd van 98 jaar, zo meldde zijn kerk ons dinsdag 6 november 2012, met de woorden “hij bood zich aan bij de Heer zelf” om 01.30 u GMT ten gevolge van een hartfalen.

De Kerken in de Balkan hielden rouwmissen om de langst dienende patriarch ooit in hun elfhonderdjarige geschiedenis te herdenken, die de kerk zag heropleven na eeuwen Turkse bezetting en decades van communisme.

Z.H. Patriarch Maximos van Bulgarije

Maximus overwon uiteindelijk een rebellie in de kerk na de val van het communisme in 1989  en werd het langst dienende hoofd in het Orthodoxe Christendom, dat het voornaamste geloof uitmaakt in Oekraïne, Wit-Rusland, Griekenland, Roemenië, Servië, Montenegro en Georgië.

Hij zal vrijdag begraven worden in het Trojaans Klooster, dicht bij het dorp Oreshak in centraal Bulgarije, waar hij geboren werd als Marin Naidenov Minkov op 29 oktober 1914. Een begrafenisdienst zal gehouden worden in de kathedraal van Sofia de dag voordien.

Volgens de kerkelijke procedures zal een Synode van oudere clerus een interim patriarch kiezen in afwachting dat een uitgebreide Kerkraad binnen de eerste maanden Maximus opvolger kiest uit de 15 bisschoppen van het land.

Communistische Ketenen

Patriarch Maximus bleef op de achtergrond maar was een invloedrijke figuur met een controversieel verleden.

Hij maakte een belangrijke religieuze heropleving mee in Bulgarije na de val van het communistische regime. Dozijnen nieuwe kerken werden gebouwd over het hele land en verschillende kloosters heropend.

Hij werd verkozen tot Patriarch in 1971 onder het communistische regime, dat geen al te zwaar verbod legde op religieuze praktijken maar wel de mensen, die de mis bijwoonden, discrimineerde in hun beroepsloopbaan.

Na de val van het communisme splitsten rebelse priesters zich van de Heilige Synode, en stichtten een alternatieve Orthodoxe Kerk, terwijl zij Maximus beschuldigden van collaboratie met het vroegere onderdrukkende regime en de wettelijkheid van zijn verkiezing betwistten.

Volgens hun was Maximus niet wettelijk verkozen maar aangesteld door de voormalige communistische dictator Todor Zhivkov.

Maximus wist de nodige steun te krijgen en bleef op zijn post. Na jaren van bittere afscheuring en scheiding herenigde de kerk zich in 1998 en sloot de laatste rebelse priester zich terug aan 10 jaar later.

Een recent rapport van een historische commissie stelde dat er geen documenten bestonden die enige band aantoonden tussen Maximus en de zeer gevreesde geheime politie maar zij stelden wel vast dat in elf landen van de Balkan er 15 bisschoppen gecollaboreerd hadden met het communistische regime.

Maximus legde zijn heilige geloften af in 1941 en werd algemeen secretaris van de Heilige Synode in 1955.

Bron: (Bericht van Lisa Shumaker en Greg Mahlich)

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: