Zondag 15 november 2015 – Brussel
Zijne Al-heiligheid Oecumenisch Patriarch Bartolomeus is op zondag 15 november 2015 aangekomen op de luchthaven in Brussel, vergezeld van de derde Diaken van het Patriarchaat Mr. Niphon Tsimali en de heren Patros Bazzgarlo en Nikolaos Magginas, voor een bezoek van drie dagen, met als voornaamste gebeurtenis een conferentie waarop de Primaat van de Orthodoxie uitgenodigd werd in het kader van de “Grote Katholieke Conferenties” om het thema te ontwikkelen; “De spirituele uitdagingen waar onze huidige maatschappij mee geconfronteerd wordt”.
Zijne Al-heiligheid werd op de luchthaven verwelkomd door Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België vergezeld van Zijne Excellentie Bisschop Petros van Troas en enkele priesters van de Metropool. Bij die verwelkoming was ook zijne Excellentie de heer Bart Peeters Ambassadeur en van het protocol van het Belgisch Ministerie van Buitenlandse Zaken, Hare Excellentie de Ambassadrice van Griekenland in België, Mevrouw Eletheria Galathianaki, Zijne Excellentie de Ambassadeur van Turkije, de heer Hakan Olcay, de Griekse Generaal bij de NAVO, de heer Zachariadis, de voorzitter van “Grote Katholieke Conferenties” de heer Emmanuel Cornu en de Eerwaarde Vader Tommy Scholtès, verantwoordelijke voor de pers en de communicatie van de Bisschoppelijke Conferentie van België.
Het instituut van de “Grote Katholieke Conferenties” werkt al sinds 1931 te Brussel en is bezield door een open geest, nieuwsgierigheid en vrijheid van gedachte met respect voor alle meningen. Het instituut geniet een grote waardering in de intellectuele wereld en bij het wetenschappelijk onderzoek. Het wordt geleid door een comité van eminente leden uit de Belgische samenleving, met als directeur de reeds genoemde Emmanuel Cornu, advocaat te Brussel en door vicepresident de heer Guy Keutgen, ereprofessor aan de VUB. In de loop der jaren, heeft van deze tribune uiteenzettingen gehoord gewijd aan religieuze en filosofische thema’s, aan de evolutie der wetenschappen, de economie, de kunst de literatuur of ook aan politieke ideeën. Dit van zovele mannen en vrouwen die een stempel op hun manier op hun tijd hebben gedrukt in hun respectievelijke domeinen.
Zijne Al-heiligheid en zijn gevolg hebben een bezoek gebracht aan hare Excellentie de Ambassadrice van Griekenland, mevrouw Galatianaki die een diner heeft aangeboden ter ere van de Oecumenische Patriarch. In zijn toespraak bedankte Zijne Al-heiligheid de Ambassadrice voor de uitnodiging en voor het diner en vertelde hij onder andere: “Ver van ons, als mens van de Kerk, om ons te moeien met de politiek en met politieke kwesties. Nochtans, levend in de wereld, kunnen wij niet onverschillig blijven voor de problemen die de wereld en de mensen bezighouden. Meer nog, het is onze plicht bij te dragen aan hun oplossingen, door de manieren voor te stellen die door het christelijk geloof gesuggereerd worden, te weten, het vreedzaam en harmonieus samenwonen van mensen in wederzijdse liefde of, ten minste, in wederzijds respect en aanvaarding van de andere in zijn anders zijn. Toch hebben we allen vastgesteld dat de poging om de inzichten en de belangen van de ene op te leggen aan de andere conflicten veroorzaakt en bloedige oorlogen die geen enkel probleem oplossen, maar er in tegendeel nog andere veroorzaken, waardoor de mensen en de betrokken volkeren geleid worden naar nog meer vernedering en wanhoop.
Maandag 16 november 2015 – Brussel
Zijne Al-heiligheid Oecumenisch Patriarch Bartolomeos ontving in hotel de Voorzitter van de Commissie van Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement, de heer Elmar Brok, met wie hij ongeveer een half uur onderhield.
Vlak nadien heeft de Oecumenische Patriarch de tentoonstelling beozcht “Anatolia-Europalia” in de zaal Bozar in Brussel.
Kort na de middag, werd zijne Al-heiligheid ontvangen door Zijne Majesteit koning Albert en zijn echtgenote koningin Paola, vroegere soevereinen van België en ouders van de huidige koning Filip, die hij bezocht in januari dit jaar. De ontmoeting met de vroegere koningen verliep in een warme sfeer en ging over wederzijdse interesses. Daarop volgde een bezoek aan de Ambassade van Turkije waar de heer Hakan Olcay de Turkse Ambassadeur in België een diner aanbood aan de Patriarch en zijn gevolg.
Die avond, heeft Zijne Al-heiligheid een zeer belangrijke conferentie gegeven in het kader van de “Grote Katholieke Conferenties”. Het onderwerp van zijn conferentie was: “De spirituele uitdagingen waarmee onze hedendaagse maatschappij met geconfronteerd wordt”. In zijn homilie verwees de Oecumenische Patriarch onder meer naar de hedendaagse spirituele uitdagingen verbonden aan het leven zelf en aan het bestaan van het menselijk wezen. Hij vermelde meteen ook de manier waarop hij zelf als Hiërarch van de orthodoxie en de Orthodoxe Kerk in het algemeens, middelen ontwikkelt om het hoofd te bieden aan die uitdagingen. Hij verwees eerst naar de uitdaging van het fundamentalisme en na een korte historische beschrijving rond het verschijnen van de term en dit fenomeen, beschreef hij het fundamentalisme aan “een spirituele sclerose van de godsdienst zelf, waar enkel een sacramentele visie van de wereld kan tegenover geplaatst worden. Door sacrament, verstaan wij niet alleen bepaalde cultus praktijken, maar meer breder de roeping van de menselijke persoon die zich inschrijft in het reddende werk van Christus. Want het oorspronkelijke en ultieme doel van het menselijk leven is een cultus op te dragen aan God, Hem te verheerlijken door de gift van de schepping te delen met heel de wereld”.
De Patriarch verwees in zijn homilie eveneens naar de uitdaging voor de vrijheid en onderlijnde dat voor de Orthodoxie, de onmisbare voorwaarde voor vrijheid de mogelijkheid is die iedereen gegeven is om de keuze te maken het goede te doen tegen het individualisme en de instinctieve wil. De Patriarch verwees ook naar de uitdaging om het milieu te beschermen. Hij kon hier ook de grote inspanningen vermelden die het Oecumenisch Patriarchaat en hij zelf leveren sinds jaren voor de promotie van het belang van het milieu. Hij vermeldde enkele van de vele specifieke acties, ontmoetingen en initiatieven voor samenwerking die het Patriarchaat genomen heeft tijdens de laatste vijfentwintig jaar. Hij onderlijnde verder de waarde van de heiliging van de schepping voor de Orthodoxie. Met een handvol argumenten verwees Zijne Al-heiligheid naar de dramatische situatie van christenen van het Midden-Oosten en naar hun belang in de regio waar ze de ware bemiddelaars voor de vrede zijn in een regio waar gedurende eeuwen islamieten en christenen in harmonie samen leefden, iets wat onaanvaardbaar is in de ogen van de fundamentalisten. Zijne Al-heiligheid verwees ook in dtail naar de waarde van dialoog en naar de manier waarop het Oecumenisch Patriarchaat bijgedragen heeft aan de algemene promotie van interreligieuze dialoog maar specifiek ook van dialoog van christenen onderling en herinnerde onder andere aan de opheffing van de banvloeken van het schisma van 1054 door Paus Paulus VI en Oecumenisch Patriarch Athenagoras.
Op het einde van zijn homilie, sprak de Patriarch over de koortsige voorbereidingen voor de Heilige Synode die zal doorgaan met Pinksteren 2016 en die als objectief zal hebben het oplossen van verschillende problemen en uitdagingen waar de Orthodoxe Christenen mee te kampen hebben.
Dinsdag 17 november 2015
Brussel – Dinsdag 17 november was de derde en laatste dag van het patriarchale bezoek aan België. Zijne Alheiligheid de Œcumenische Partiarch Bartholomeos had ontmoetingen op het hoogste niveau met de leiders van de Europese Gemeenschap. ’s Morgens had hij een ontmoeting met de Europese afgevaardigde en vice-president van het Europese Parlement dhr. Dimitrios Papadimoulis. ’s Middags had hij een ontmoeting met de Europese Commissaris dhr. Dimitrios Avramopoulos die verantwoordelijk is voor de gevoelige en gecompliceerde materie betreffende Immigratie. Na zijn ontmoeting met de eerste vice-president van de Europese Commissie Mr. Timmermans nam Zijne Alheiligheid deel aan een werklunch met drie orthodoxe commissarissen dhr. Avramopoulos, dhr. Chr. Stilianidis en mw. Corina Cretu. Zijne Alheiligheid had eveneens heel belangrijke ontmoetingen, met andere Europese leiders, zoals de President van de Europese Commissie dhr. Jean-Claude Juncker, de President van het Europees Parlement dhr. Martin Schulz alsook met de Hoge vertegenwoordiger van de Unie van Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid mw. Federica Mogherini.
Het was de eerste keer in de geschiedenis van de Europese Gemeenschap dat deze drie leiders gezamenlijk een kerkleider ontvingen. Bij als deze besprekingen werden voornemens en opinies uitgewisseld betreffende de belangrijke problemen van de EU, die verdrongen werden door de recente gebeurtenissen in Frankrijk en waarbij zowel de Œcumenische Patriarch als zijn gesprekspartners hun diepgaande droefheid en grote bezorgdheid uitten, mede onderlijnend de noodzaak aan dialoog, een koers dewelke de Orthodoxe Kerk en in het bijzonder het Œcumenisch Patriarchaat steeds bewerkstelligd heeft.
Een belangrijk moment en vooral voor de Œcumenische Patriarch maar ook voor de Metropoliet Athenagoras van België, was de inwijding van het gerenoveerde centrale gebouw van de Heilige Metropool van België, die tevens de zetel is van de Metropolia. Het is een werk van vitaal belang waaraan de Metropoliet van België veel tijd en energie heeft besteed, ondanks zijn vele andere verplichtingen, zodat de Metropolia zou uitgerust zijn met een praktisch gebouw, voorzien van moderne infrastructuur, om te beantwoorden aan de veelvuldige taken (op spiritueel, administratief, educatief en filantropisch vlak) die zij dient te begeleiden, verspreidend de getuigenis van het orthodoxe geloof in het hart van Europa.
In zijn toespraak voor de Patriarch verwees Zijne Eminentie de Metropoliet Athenagoras naar de historiek van het gebouw, naar de grote noodzaak van haar renovatie en de werken die werden uitgevoerd maar ook naar de steun die hij gekregen heeft van de parochies van de Heilige Metropolia, van de clerus, maar ook van leken weldoeners, die elk op hun eigen manier maar uit het diepst van hun harten, hebben bijgedragen en blijven bijdragen dat dit werk zou kunnen voltooid worden. Daarenboven vermeldde de Metropoliet van België dat de Heilige Metropolia eveneens andere projecten heeft zoals de verwerving van een kerk te Amsterdam en ook andere die hij hoopt de concretiseren in de toekomst. Zich richtende tot de Œcumenische Patriarch, zei Metropoliet Athenagoras onder andere: “ Uwe Alheiligheid, (…) U bent gekomen uit de Heilige en Grote stad van Constantinos, als de authentieke drager van de eeuwenoude traditie van de Orthodoxie. U dient daar het hoofd te bieden aan belangrijke problemen, maar deze verhinderen U niet om waardig Uw Kruis te dragen en Uw opdracht te voltooien met grote toewijding. In gedachte zijn we steeds dicht bij U en altijd bereid U te helpen met Uw belangrijke taak die U is toevertrouwd binnen de Kerk door de genade van God. We kunnen zeggen, nederig, dat onze Kerk echt veel kan bijdragen aan de mensheid en dan meer algemeen aan de samenleving waarin we leven. Het is daarom dat we met een ijverig hart bidden, dat God Uw inspanningen zou zegenen en ook de Moederkerk van Constantinopel en tevens ook voor de goede afloop van het Heilig en Groot Panorthodox Concilie, dat u zal voorzitten op het orthodoxe Pinksteren. (…) Uw primaatschap staat ten dienste in een geest van eenheid, van liefde, van vrede, van wederzijds respect voor het welzijn en de eerbied van de Heilige Orthodoxse Kerk en de wereld. Het is U, Uwe Alheiligheid, die het initiatief neemt en het is U die voorzit, en alle, alle orthodoxen doorheen de ganse wereld, dienen vertrouwen te hebben in U, want U wenst enkel het beste voor Uw Kerk. Het is daarom dat we zeer trots zijn om U te hebben als Patriarch! (…) Wij danken U om dit centrum van de Orthodoxie in de Benelux te willen zegenen, nadat dit gebouw een periode van 20 maanden onafgebroken renovatie achter de rug heeft.”
In zijn homilie prees Zijne Alheiligheid de Œcumenische Patriarch de persoonlijkheid, de spiritualiteit en het werk van de Metropoliet van België. Hij maakte gewag van de opdracht van het Œcumenische Patriarchaat en haar doelstelling om zorg te dragen voor de goede werking van haar Heilige Metropolen in het buitenland en hij verwees ook naar de belangrijkste principes van de Kerk van de eerste Christenen die essentieel dezelfde blijven binnen de hedendaagse Kerk. Hij feliciteerde allen die meewerkten aan de restauratie van het gebouw en speciaal de Metropoliet van België. Zijne Alheiligheid zei onder andere: “In elk van haar Metropolen, net zoals de Belgische Metropolia, vermengt zich het lokale en het universele, de lokale kerkelijke gemeenschap en de katholieke Kerk, de kerk en het avondmaal van Pinksteren, de lokale grenzen en de grenzen van het universum. Het kan dat wij, Orthodoxen, dikwijls gescheiden ogen binnen de diaspora en dit op basis van etnische afkomst en taal, maar dat belet niemand te leven in de volheid van het leven in Christus, te leven als mens met een authentiek universeel geweten, het is te zeggen zijn hart openend, door de liefde van Christus, op zodanige wijze dat hij elke mens omhelst waar hij ook gaat. Het is met een hart van een zodanige grootheid dat, sinds zijn prille jeugd, Uw dierbare Metropoliet Athenagoras is voorzien, zich volledig toewijdend aan God en zijn charisma’s ter beschikking stellend voor de glorie van de Kerk en ten dienste van zijn broeders.”
De Patriarch besloot met te zeggen: “ Wij feliciteren hartelijk de heilige Metropoliet van België, Athenagoras, die begon met de renovatie van de centrale zetel van haar Metropool, die tijd en geld kostte, maar het tot een goed einde bracht. Onze felicitaties gaan ook uit naar alle medewerkers, de restaurateurs en schenkers die hier samen aan werkten en bijdroegen. We hopen dat de Heer, door bemiddeling van de Heilige Moeder Gods, dit huis moge consolideren gedurende vele jaren, dat alle broeders die er komen er troost en steun mogen vinden, en dat zij het centrum mag zijn waar de activiteiten van deze heilige Metropool van de Œcumenische Zetel gecoördineerd worden. Amen.”
Na de inzegening van het gebouw verhief Zijne Alheiligheid dhr. Boris Gurov tot rang van Archon van het Œcumenisch Patriarchaat. Dhr. Boris Gurov die veel had bijgedragen tot de totstandkoming van de renovatie van het gebouw kreeg de titel van “Archon Orphanotrophe” toegewezen. De nieuwe Archon van het Patriarchaat bedankte tijdens een eenvoudige en nederige toespraak Zijne Alheiligheid voor de grote eer die hem te beurt viel, wenste voor zichzelf altijd deze kerkelijke titel waardig te mogen dragen en vermeldde eerbiedwaardig ook de Metropoliet van België en de Archon van de Troon dhr. St. Kimbaridis.
Na de voltooiing van zijn bezoek vertrok de Œcumenische Patriarch Bartholomeos dinsdagnacht naar Constantinopel.