Bezoek en Pontificale Liturgie met onze Metropoliet Athenagoras van België
aan onze Parochie te Brugge.

Op zondag 3 januari 2016 – de zondag voor de Theofanie – hadden wij een viering met een Pontificale Liturgie voorgegaan door onze Metropoliet Athenagoras.

De metten werden vooraf gecelebreerd door Vader Bernard, rector van de Parochie. Voor deze feestelijke Liturgie hebben meegecelebreerd: Aartspriester Bernard Peckstadt (Brugge), Oikonomos Bart D’Huyvetter en de Priesters Theophile Pelgrims en Pawel Cecha van de Poolse Orthodoxe Parochie (Brussel), alsook Aartsdiaken Athanasios Toparlakis en de nieuw gewijde Diaken Nicolas Dura. Het was een heel mooie en ingetogen Goddelijke Liturgie met de deelname van een grote menigte gelovigen. Het koor zong er op voltreffelijke wijze o.l.v. van onze koorleider Stefaan Coudenys.

DSC_0802

Op het einde van de Goddelijke Liturgie sprak de metropoliet ons allen toe en wenste hij allen een gezegend en gezond nieuwjaar toe. Hij benadrukte hoe belangrijk het is dat wij actieve orthodoxe Christenen moeten zijn en dat wij onze parochie moeten helpen dienen ieder op zijn manier. De ene in het koor met het zingen van de hemelse hymnen, de andere met het onderhoud van de kerk, onze kinderen en jongeren als acolyte, dienend in het Heiligdom, maar eerst en vooral door waardige gelovigen te zijn die regelmatig de liturgische diensten meevieren.

DSC_0908

Vader Theophile die verheft werd door onze Metropoliet Athenagoras tot “Oikonomos”

Daarna heeft de Metropoliet Priester Theophile Pelgrims tot de waardigheid van ‘oikonomos’ verheft, die dus nu ook het borstkruis en het epigonation mag dragen. Vader Theophile was eerst vele jaren priester in Congo en nadien was hij priester in Elsene, waar hij jaren een franstalige Parochie diende. Recent is Vader Theophille opgenomen in ons Aartsbisdom en daarbij hield de Metropoliet eraan hem te verheffen tot de waardigheid van ‘oikonomos’. Vader Theophille is priester op rust, maar komt regelmatig mee celebreren in de Parochie van Brugge, waar hij zich het meest kan thuis voelen.

Na deze kleine wijding volgde nog een kleine wijding, namelijk deze van lector, toegediend aan onze koorleider Stefaan Coudenys. Stefaan is van bij het prille begin betrokken bij onze parochie. Hij heeft klassiek talen gestudeerd en is nu directeur van het Andreas Lyceum te Oostende. Ondertussen is het nu bijna 4 jaar dat Stefaan de leiding van het koor heeft opgenomen en we merken een positieve evolutie in ons koor.

DSC_0922

Lectorwijding van onze koorleider Stefaan Coudenys

Onder impuls van Stefaan werden verschillende zangstages gehouden, waaronder één met Aartspriester Michel Fortounatto voor de Slavische liturgische muziek, alsook twee stages met de Byzantijnse muziek onder leiding van Antonios Tarlizos en Georges Antoniou.

DSC_0940

Bij het lezen van de apostellezing

Op het einde van deze twee wijdingen riep de metropoliet ‘Axios’, dat door het gelovige volk beantwoord werd met ‘Axios’ (hij is waardig). Nadien zong men nog een ‘Eis polla eti Despota’ voor onze Metropoliet en een ‘Nog vele jaren’ voor Vader Theophille en Stefaan.

Tenslotte namen onze Metropoliet Athenagoras, alsook de concelebrerende priesters, diakens en gelovigen deel aan de feestelijke agapen, gehouden bij het nieuwe jaar.

DSC_0989

Bij het snijden van het Basiliosbrood door onze Metropoliet Athenagoras van België samen met professor Luc Calliauw

DSC_0998

Lucienne de gelukkige en verdiende winnaar bij het Basiliosbrood

Boven in onze vergaderzaal werd eerst nog het traditioneel Basiliosbrood gezegend en gesneden door onze Metropoliet. Zoals gebruikelijk was er een stuk (ter waarde van 30€) in één van deze broden en dit werd terecht gewonnen door Lucienne die zich steeds heel hard inzet voor onze parochie. Maar uiteindelijk schonk ze onmiddellijk dit geld terug aan de Parochie, als steun voor de kerk.

Iedereen kreeg rustig de kans om nog even met de metropoliet samen te zijn en hem te ontmoeten.

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: