Op donderdag 17 september jongst leden kwamen een 17-tal jongeren bijeen : een groep orthodoxe jongeren uit Kortrijk samen met een groep orthodoxe jongeren uit Brugge en Oostende. De samenkomst vond plaats in de parochie van de HH.Konstantijn & Helena te Brugge.

De bedoeling was de jongeren te laten beseffen dat ze als Orthodoxe christenen niet alléén zijn in onze samenleving, door anderen te ontmoeten. Ook werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om er de verschillende intiatieven toe te lichten.

Na een mooi gezongen vesperdienst, kregen we van vader Bernard een diepe uiteenzetting over belangrijke aandachtspunten voor de jongeren :

  • Liturgia : het is belangrijk voor de jongeren om « erbij te zijn », om deel te nemen aan de diensten, om zo te beseffen dat wij allemaal een deel zijn van het Lichaam van Christus en van de Kerk. Liturgia verwijst naar onze verhouding met God door de eredienst de Goddelijke Liturgie en het sacramenteel leven.
  • Martyria : het is niet makkelijk om Christen te zijn in onze huidige maatschappij, doch het is belangrijk voor de jongeren om sterk te zijn in hun geloof, om ervan te kunnen getuigen. Martyria is het logische uitvloeisel van liturgia. Als wij met God verenigd zijn, zullen wij in ons dagelijks leven een afspiegeling van Hem zijn.
  • Diakonia : kerkelijk en/of sociaal engagement is nodig ; ook hier mogen de jongeren hun plaats nemen… en moeten priesters en volwassenen hun een plaats geven
  • Koinonia  : Koinonia verwijst naar de wijze waarop de orthodoxe christen zijn geloof in zijn dagelijks en sociaal leven in praktijk brengt. Het is iets heilig dat de orthodoxe christenen die sociaal samenspannen en bewust blijven dat zij Gods volk zijn.

In koinonia of in de beleving van ons geloof zijn wij één, wanneer wij samenkomen als “Christus Lichaam”, wanneer wij werken in eendracht en dienstvaardigheid. Dan verwezenlijken en worden wij bewust dat Christus het brandpunt is van al ons doen en laten en onze omgang met de anderen.

Daarna konden we rond een versnapering en een drankje samenkomen en beter kennis maken. Nicolas Peckstadt stelde ons het week-end voor de orthodoxe jeugd OJB voor. Deze vind plaats in Brugge, van 16 tem 18 oktober 2015. De boodschap klonk enthousiast : allen daarhéén.

De conclusie van deze geslaagde avond was ook duidelijk : wat een goed gevoel en wat een rijkdom als we samen zijn. Hopelijk krijgt deze samenkomst zeer binnenkort een vervolg !

Verslag Vader Philippe Mevis (Diaken van de Orthodoxe parochie van de H. Amandus te Kortrijk)

 

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: