“Het Mysterie van de Liefde”
Verslag Jongerenweekend 21-23 November 2014

te Vaalbeek (Leuven)

Ongeveer 80 orthodoxe jongeren namen tussen vrijdag 21 en zondag 23 november 2014 deel aan het weekend van de Orthodoxe Jeugd van de Benelux (OJB-JOB) in Vaalbeek bij Leuven. Het thema was ditmaal “Het Mysterie van de Liefde”. Hoewel het weekend georganiseerd was door het Grieks-orthodox aartsbisdom van België, Nederland en Luxemburg, namen er naar goede gewoonte ook jongeren en zelfs een paar geestelijken van andere bisdommen aan deel. De hoofdspreker was zelfs een Fins-orthodoxe priester: vader Heikki Huttunen, die een jarenlange ervaring heeft met jeugdwerking, en bovendien voorzitter is geweest van “Syndesmos”, het wereldwijd orthodox jongerengenootschap.

Voor wie er toen al was, werd de bijeenkomst ‘s vrijdagsavonds ingezet met een gezamenlijke maaltijd en een avondwandeling, die tot een ongedwongen kennismaking leidde, en er zo meteen de sfeer in brachten. Daarna volgden de completen, en een gezellige, losse babbel in de ontspanningsruimte, waar ook Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras aan deelnam. Het was opmerkelijk dat de groep vrij snel hecht werd, zowel voor wie gezellig in de zeteltjes bleef praten, als degenen die zich op het einde aan een Grieks danspasje durfden wagen. De landsgrenzen vervaagden snel, zodat de meeste deelnemers tegen bedtijd dus al met elkaar hadden kennisgemaakt.

 Zoals steeds bleken er voldoende jongeren aanwezig te zijn om een Byzantijns en een Slavisch koor samen te stellen om op zaterdagmorgen de korte metten te verzorgen. Alle diensten werden trouwens in het Nederlands, Grieks en Frans gezongen. Na het ontbijt volgde de hoofdlezing over het “Mysterie van de Liefde” door vader Heikki. Halfweg werden er enkele rake vragen gesteld, vooral over relaties en huwelijk. Het tweede deel van de lezing werd meteen gevolgd door een experimenteel middagmaal, waarbij de gesprekken over de lezing langzaam en rustig overgingen in een tweede, wat langere wandeling door het statige Meerdaalwoud, dat zich in felle herfstkleuren hulde en aan een warme najaarszon warmde.

De workshops diepten het thema verder uit. Eerst leidde vader Konstantinos Kenanídis – aan de hand van een YouTube filmpje dat de draak stak met sociale media – een interactieve workshop in over interpersoonlijke relaties, waarna de groep werd verdeeld in werkgroepjes. Doordat die groepjes kleiner waren, en ingedeeld per taalgroep (Engels, Nederlands, Grieks en Frans, gemodereerd door v. Heikki Huttunen, v. Dominique Verbeke, v. Konstantínos Nevrokoplís, en v. Ciprian Popescu) werd daar vrijuit, persoonlijk en concreet gesproken over gevoelige, moeilijke en heikele onderwerpen in verband met liefde en relaties. De beslotenheid leidde ertoe dat zowel de jongeren als geestelijken geen taboe uit de weg moesten gaan, wat door iedereen werd gewaardeerd. Voor sommigen liep het gesprek uit op een persoonlijk, geestelijk gesprek of zelfs een biecht.

De zaterdag eindigde met een zeer verzorgde vesperdienst, en opnieuw een rustige afsluiter in de ontspanningsruimte, ditmaal ondermeer met enkele operastukken die gezongen werden door v. Ciprian en Ana Camelia Popescu. Tegelijk maakten enkele geëngageerde jongeren een kleine evaluatie van het weekend, en bespraken ze wat er verder nog kan georganiseerd worden: bijvoorbeeld een tweedaagse wandeling langs de kust, of een kleinschaliger weekend rond een wat “zwaarder” thema. De Byzantijnse gezangen in het Nederlands hadden er enkele andere jongeren toe aangezet om daarnaast nog een zangoefening te houden.

De zondag werd ingezet met een plechtige, bisschoppelijke Goddelijke Liturgie, voorgegaan door Metropoliet Athenagoras, in concelebratie met de aanwezige priesters en diakens. Ze werd opgeluisterd door beide koren, opnieuw in het Nederlands, Grieks en Frans. Hoewel sommigen een wekdienst hadden verwacht, al dan niet met simantron, vierden uiteindelijk alle jongeren de Liturgie mee. Na een hartverwarmend, aanmoedigend slotwoord, en groepsfoto’s aan de ingang en in het drassige gras, ging het een laatste maal richting refter. Het weekend werd afgesloten met een openhartige evaluatie door alle jongeren, waarbij er merkwaardig genoeg nauwelijks kritiek te horen was, maar wel de vraag klonk om zo snel mogelijk een volgend jongerenweekend te organiseren.

De metropoliet stelde daarom voor om vanaf nu telkens in oktober en in maart een jongerenweekend te houden, in een zelfde geest van openheid naar alle orthodoxe jongeren in de hele Benelux, ongeacht hun taal, ras of achtergrond.

God zij dank!

(verslag Diaken Barnàbas)

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: