Brugge – Na 2 jaar intense voorbereiding is in Brugge op 14 oktober 2014 het startschot gegeven van GONEWEST, de culturele herdenking van de Groote Oorlog, begonnen met een academische zitting. Dag op dag honderd jaar na de inval van de Duitse troepen in Brugge, verzamelde de provincie West-Vlaanderen in het Provinciaal Hof om de culturele herdenking van de Eerste Wereldoorlog officieel in te zetten.

c4a419cc-53c2-11e4-af0e-0925b6c66520_original

De Heer Gouverneur Carl Decaluwé opende de academische zitting van GONEWEST

Academische zitting en opening van GONEWEST
GoneWest wil, 100 jaar na datum, de WOI herdenken zonder de doden van deze oorlog postuum op te delen in winnaars of verliezers, goeden of slechten, burgers of militairen. De academische zitting werd geopend door Gouverneur Carl Decaluwé die de enorme inzet van de initiatiefnemers prees. Gedeputeerde Myriam Vanlerberghe lichtte de programmatie toe en gedeputeerde Guido Decorte stond stil bij de evocatie van de onderwaterzetting tijdens het Lichtfront.

_ANL7104jan kl

Tijdens de academische zitting bij de opening van Gonewest

De academische zitting werd afgesloten door Viceminister-president Hilde Crevits. Verder was er de lezing van Prof. Dr. Sophie Deschaepdrijver, vermaard historica, docent moderne Europese geschiedenis in de VS en auteur van het standaardwerk “De Groote Oorlog”. Burgemeester Renaat Landuyt lichtte de tentoonstelling “Oorlog in Beeld – Brugge in Oorlog” toe. GoneWest, de herdenking van WO I tussen 2014 en 2018, belooft een indrukwekkend gebeuren te worden. Na de academische zitting woonden de genodigden de opening van dubbeltentoonstelling ‘14-18 Oorlog in Beeld’ bij in de stadshallen en ‘s avonds ging het naar het Concertgebouw, waar de Philharmonia Orchestra de Pastorale uitvoerde._ANL7115jan

Vader Bernard Peckstadt, werd uitgenodigd als vertegenwoordiger van onze Orthodoxe kerk en nam deel aan het ganse programma van deze plechtigheden. Onder de noemer GoneWest zullen nog tot en met 2018 diverse evenementen plaatsvinden in West-Vlaanderen ter herdenking van honderd jaar WO I. ‘Lichtfront’, waarbij 10.000 fakkeldragers de frontgrens van toen letterlijk zullen oplichten, moet daarbij het eerste hoogtepunt zijn.

2. Lichtfront

 a36b770a-5d8e-4288-b18b-0e8ab255b381In het kader van de herdenking van de Groote Oorlog richtte de Provincie West-Vlaanderen het Lichtfront op.  Een menselijke ketting,  met  fakkels, volgde vanaf de Ganzepoot in Nieuwpoort tot Ploegsteert het front dat ontstond in oktober 1914.

Vermits mijn beide grootvaders, mijn dooppeter als brancardier en mijn grootvader langs moederszijde als vrijwilliger, vochten in die oorlog vond ik het mijn plicht hun te herdenken. Ik kon dit toch niet beter doen dan door deel te nemen. Niet alleen voor mijn beide grootvaders.  Ik stond reeds op Tine Cot Cemetry , de Ijzertoren, het Belgische militair kerkhof van Oeren, het Soldatenfriedhof in Langemark. Al die jonge mensen, altijd iemands vader, iemands kind.  Wat een verspilling van jong leven.  Een ganse generatie werd weggeveegd ! Een echte schande en waarom ?

 get_image-1.aspxVanuit de Provincie kwam dan ook de vraag om een afvaardiging van de Orthodoxe gemeenschap er heen te sturen.  Bij deze gebeurde dat dan ook nog. De ganse plechtigheid was zeer indrukwekkend!  Om kippevel bij te krijgen.  Stil en overal fakkels.  Zelf stond ik een paar honderd meters voorbij de Ijzertoren, langs de Ijzer, richting Drie Grachten.  Indrukwekkend was de stilte en ook dat ik door een bocht in de Ijzer de fakkels door de bomen kon zien.  De organisatie was perfect.  Proficiat voor de organisatie.

Terwijl ik daar zo stond gingen mijn gedachten naar al die jongens die daar ontzettend geleden hebben.  Ik dacht aan het gedicht ‘In Flanders Fields’ van John Mc Crain, aan het liedje van Willem Vermandere : Als je in de Westhoek passeert…..  Aan de beelden in Vladslo van Kate Kollwitz, de Last Post in Ieper.

Op de Ijzertoren werden namen geprojecteerd van gesneuvelden. Een kippevel moment.  Op de Ijzertoren staat geschreven : NOOIT MEER OORLOG, PLUS JAMAIS DE GEURRE, NO MORE WAR, NIE WIEDER KRIEG.

Wat hebben we daaruit dan geleerd?  NIETS !!! Denken we maar aan de Balkan Oorlogen,  Afganistan, Palestina, Irak of Syrië.  Vandaag de dag worden nog steeds mensen afgeslacht in naam van een ideologie.  Misschien moeten we het lied van Boris Viant  : Monsieur le Président … als lijflied nemen.  In dat lied, een aanklacht tegen de oorlog, zingt Viant dat hij niet geboren is om te doden en als hij wordt opgeroepen hij zal deserteren.

Het ganse lichtfront en de herdenking van de Groote Oorlog doen ons eens stilstaan bij de waanzin van de oorlog !    Zelf ben ik zeer blij dat ik heb mogen deelnemen aan dit grootse evenement. (verslag Patrick Dezillie)

3. Onze Metropoliet Athenagoras van België nam het woord op de herdenkingsceremonie eerste Wereledoorlog.

King-Philippe-Queen-Mathilde-7

Talrijke hoogwaardigheidsbekleders uit de hele wereld waren aanwezig voor deze plechtigheid

Ieper – Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België was uitgenodigd om het woord te nemen op een grote herdenkingsceremonie van de Eerste Wereldoorlog. Meer dan 2000 mensen hebben afgelopen dinsdag 28 oktober 2014 deelgenomen aan herdenkingsceremonies van 100 jaar Grote Oorlog te Nieuwpoort en nadien Ieper. 

Te Nieuwpoort heeft de ceremonie een klein uur geduurd waarbij persoonlijkheden elkaar hebben afgewisseld.

“Een volk toont zijn grootsheid wanneer het zijn waarden verdedigt”, stelde Koning Filip van België bij zijn toespraak, die het verzet opriep van het Belgische leger tegenover de Duitse troepen tijdens het eerste wereldwijd conflict. Hij liet nadien het woord aan Angela Merkel, die hem bedankte voor de uitnodiging en onderlijnde dat “rekening houdend met wat er allemaal is gebeurd, alle leed dat de Duitsers tijdens de twee Wereldoorlogen de Belgen hebben aangedaan, (…) die uitnodiging niet vanzelfsprekend was”.

2858779685

De ceremonie aan de Menenpoort te Ieper “Last Post”

Twee uur later begon de ceremonie aan de Menenpoort te Ieper, het monument waarvoor elke dag de “Last Post” wordt gespeeld ter gedachtenis aan de soldaten die tijdens de Grote Oorlog sneuvelden. De straten van de historische stad Ieper weergalmden de militaire muziek. Waren aanwezig: Koning Filip en Koningin Mathilde van België, oud-koningin Beatrix der Nederlanden, Groothertog Henri van Luxemburg, Kanselier Angela Merkel, de gouverneur-generaal van Canada, de Hongaarse en Maltese presidenten, de Belgische eerste minister Charles Michel, evenals talrijke andere hoogwaardigheidsbekleders uit de hele wereld. Eerste minister Charles Michel viel bijzonder op door zijn toespraak. “Vrede heeft een prijs en veronderstelt investeringen van elkeen. Wij hebben de verantwoordelijkheid om de dialoog tussen de volkeren te onderhouden. Laat ons vechten tegen egoïsme, extremisme. Laat ons nooit deze mannen en vrouwen vergeten die stierven voor de vrijheid”, verklaarde hij.

mgr Athenagoras

Metropoliet Athenagoras van België tijdens zijn toespraak

De sterke momenten waren hier de gemeenschappelijke meditatie van de vertegenwoordigers van de godsdiensten en vrijzinnigheid, en de tussenkomst van de gouverneur van Canada, David Johnston.

Bij de vertegenwoordigers van de godsdiensten was er een toespraak van Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België, die herinnerde aan de weg van onrechtvaardigheid en uitbuiting, oorlog en geweld. “Wat hier is gebeurd, overtreft ruimschoots de verbeelding.

Nooit werden er in de geschiedenis van de mensheid daden van zo’n omvang voltrokken. Deze oorlog zou het leven kosten aan miljoenen mensen, vooral jongeren, en aan nog meer burgers. Dáárom draagt de “Grote Oorlog” die naam. (…) Ook vandaag blijft de wereld nog een droevig schouwspel van blind geweld”.

Het ging om de tweede officiële herdenkingsdag voor 100 jaar oorlog, na Luik in augustus jl. en vóór 11 november in Brussel.

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: