Op zondag 29 december 2013 – de zondag na kerstmis – hadden wij een viering met een Pontificale Liturgie voorgegaan door onze nieuwe Metropoliet Athenagoras.

De metten werden vooraf gecelebreerd door Vader Bernard, rector van de Parochie. Voor deze feestelijke Liturgie waren ook  komen concelebreren, Aartspriester Ignace Peckstadt (Gent) en de Priesters Theophile Pelgrims (Vilvoorde), Konstantinos Kenanidis (Brussel) en Oikonomos Bernard Peckstadt.

DSC_5596

Tijdens de Pontificale Liturgie voorgegaan door onze nieuwe metropoliet Athenagoras van België (29-12-2013)

Het was een heel mooie en ingetogen Goddelijke Liturgie met de deelname van een grote menigte gelovigen. Het koor zong er op voltreffelijke wijze o.l.v. van onze koorleider Stefaan Coudenys.

DSC_5829

Z.E. Metropoliet Athenagoras van België

Op het einde van de Goddelijke Liturgie sprak de metropoliet ons allen toe en benadrukte hij dat we nu in een periode zijn van Liturgische Feesten zoals de Geboorte van onze Heer en God en Verlosser Jezus Christus naar het vlees, alsook de Theofanie dat we weldra zullen vieren. Hij sprak er ook over de belangrijke gebeurtenis die hem te beurt is gevallen, namelijk zijn aanstelling tot derde metropoliet van ons Aartsbisdom – na Mgr Emilianos Zacharopoulos, zaliger gedachtenis, en Mgr Panteleimon, die om gezondheidsredenen ontslag had genomen.

Hij benadrukte de zware taak die hij op zijn schouders zal moeten dragen, vermits hij metropoliet is van drie landen: België, Nederland en het Groot-Hertogdom-Luxenburg. Elk met hun eigenheden en verschillende overheden, waar hij zal moeten mee samen werken.

Ook is hij voortaan de voorzitter van de Orthodoxe Bischoppenconferentie van de Benelux, vanuit zijn hoedanigheid als metropoliet van het Oecumenisch Patriarchaat. Hij vroeg tenslotte voor hem te willen bidden, opdat hij deze zware taak steeds waardig zal mogen dragen.

Onze koorleider stefaan Coudenys

Onze koorleider Stefaan Coudenys

Nadien nam ook Stefaan Coudenys het woord, op vraag van Vader Bernard, die Mgr Athenagoras in naam van onze parochies van Brugge en Oostende feliciteerde bij de aanvaarding van deze belangrijke functie waarmee hij werd belast. Hij dankte Mgr. Athenagoras dat hij zo snel na zijn verkiezing, al een eerste bezoek bracht aan de parochie. Hij voegde er evenwel aan toe dat dit waarschijnlijk niet toevallig is, want dat de Parochie door hem werd gesticht en dat wij weten dat de Parochie een belangrijke plaatst heeft in zijn hart.

DSC_5895

De feesttaart aangeboden door enkele parochianen

Tenslotte feliciteerde ook Vader Bernard nogmaals Mgr en liet weten dat beide parochies hem een borstkruis willen schenken, als herinnering aan deze belangrijke gebeurtenis. Er zijn heel wat parochianen die hierbij een bijdrage hebben gedaan, waarvoor heel veel dank.

Nadien zongen we het “nog vele jaren” voor onze Metropoliet Athenagoras. Deze feestelijke gebeurtenis werd gevolgd door een feestelijke receptie in onze parochiezaal. Een van onze parochianen zorgde er voor een grote feestelijke taart. Iedereen kreeg rustig de kans om de nieuwe metropoliet te feliciteren en hem te begroeten.  Nogmaals Nog vele jaren!

De feestelijke taart ter gelegenheid van het eerste bezoek van onze nieuwe metropoliet aan onze parochie te Brugge

De feestelijke taart ter gelegenheid van het eerste bezoek van onze nieuwe metropoliet aan onze parochie te Brugge

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: