Op zaterdag 16 november 2013 ontvingen wij het orthodox jongerenkoor “Ensemble Vocal Malinine” te Brugge.  Acht jongeren uit Parijs, de Cevennes en Genève kwamen hier immers voor een concert op uitnodiging van onze Parochie.  Dit Concert had plaats in de Sint-Jacobskerk te Brugge en werd ingericht door de orthodoxe parochie van de HH. Konstantijn en Helena te Brugge. Ongeveer 250 personen kwamen luisteren en meebidden en genoten er van de prachtige stemmen van deze jongeren.

DSC_0871

Catherine en Victoria zorgden er voor het onthaal van het concert.

Het koor “Ensemble Vocal Malinine” bracht ons een originele benadering van de orthodoxe liturgische muziek. Het vertolkt een hele reeks hymnen en gebeden in polyfonie (4-stemmig, sommige hymnen 5- of meerstemmig) en wordt niet begeleid door muziekinstrumenten. Het koor bestaat uitsluitend uit orthodoxe jongeren, nakomelingen van de Russische vluchtelingen.

Het ensemble werd geleid door de tenor Mathieu Malinine.

Het koor bestond uit Tatiana Sollogoub en Tatiana Ossipoff (soprano), Lucile Smirnov en Anastasia Chernova (alto), de tenoren waren Mathieu Malinine en Alexis Guyot en tenslotte Alexander Rehbinder en Marc Sollogoub (bas). Het koor zong er hoofdzakelijk in het Kerkslavisch en het Frans.

DSC_0868

Het koor “Ensemble vocal Malinine” o.l.v. Mathieu Malinine in concert te Brugge

Bisschop Athenagoras van Sinope hield er het welkomswoord in naam van de orthodoxe parochie van Brugge en in naam van de rector van de parochie Vader Bernard en gaf er een korte uitleg over de liturgische muziek in de Orthodoxe Kerk.

Het koor begon zijn concert met een eerste deel, vooral met liederen uit de Vespers en Metten, en vervolgens uit de Goddelijke Liturgie. Vader Bernard Peckstadt zong er de grote litanie voor, steeds beantwoord door een Gospodi Pomilui of Heer Ontferm U.

DSC_0861Het tweede deel bestond eerst en vooral uit enkele gezangen van het Feest van Kerstmis, de Geboorte van onze Heer Jezus Christus, gevolgd door enkele hymnen uit de Grote Vasten, waaronder enkele liederen uit de Canon van de Heilige Andreas van Kreta, alsook uit de Dienst van het Heilig en Onbevlekt Lijden van Onze Heer en God en Verlosser Jezus Christus.

Het tweede deel werd beëindigd met de vreugdevolle gezangen van Pasen, met o.a. de aankondiging van de opstanding van Christus, “Dat God verrijze…”, dat tevens voorgezongen werd door vader Bernard en beantwoord werd met het Paastroparion dat er gezongen werd in verschillende melodieën.

Als bis-nummer zong het koor nog het wondermooi Groot Prokimen dat op Pasen en Pinksteren gezongen wordt tijdens de tweede Vespers, nl. “Welke God is groot als onze God”. Het concert werd afgesloten met het zingen en samen bidden van het Onze Vader naar Kedrov.

DSC_0876Dat het een succes was, daar kunnen al diegenen die er waren van getuigen.

Het was echt de hemel op aarde! Wij ontvingen nog heel veel positieve commentaren en velen vroegen ons: “hopelijk tot volgend jaar voor een nieuw concert”.

DSC_0961Het koor bleef er nog de volgende dag en luisterde er de Pontificale Goddelijke Liturgie op, voorgegaan door Bisschop Athenagoras van Sinope in concelebratie met Vader Bernard Peckstadt en Vader Bart D’Huyvetter.

Tenslotte dank aan allen voor het welslagen van dit initiatief.

 

Enkele indrukken over het unieke concert

Van het “Ensemble Vocal Malinine”

Als jonge student kreeg ik van mijn Nederlandse leraar en dirigent ,Toon van Bijnen, de opmerking dat: “wil men een koor harmonisch laten klinken, men er op moet letten, dat elke stem zodanig zingt dat zij zelf de andere stemmen nog steeds kan horen”.

Dit is wat het koor Malinine in praktijk bracht. Hierdoor werden de gezangen bidden en de gebeden werden in navolging met wat de pseudo-Dionysios de Areopagiet noemt als basis voor de christelijke liturgie: “de hemelse liturgie die door de Engelen wordt opgedragen”.

Het koor Malinine bracht niet alleen prachtige samenzang, maar wist elke aanwezige in de kerk, gelovig of ongelovig, Orthodox of Rooms in vervoering te brengen. Voor mij persoonlijk was het zo dat ik pas tijdens de pauze opmerkte dat de verwarming geluid maakte. Als summum werd het Onze Vader zacht prevelend gezongen, waarbij er een éénheid was in de kerk, een éénheid die verwijst naar de woorden van Christus in het Johannesevangelie: “Moge allen één zijn Vader, zoals Gij en Mij zijt en Ik in U ben. Moge zij ook één zijn in Ons, opdat de wereld gelove in Mij”.

Dit alles werd voor mij gebracht door de Russische en Franse liturgische gezangen zoals zij werden vertolkt door Malinine  Het maakte voor mij de verplaatsing van Gent naar Brugge zeker meer dan de moeite waard. Waarvoor dank.

Bert Biliet , ere-lector HoGe

Een schitterend concert van hoogstaande muzikaal niveau gebracht door overtuigde zangers, die de toehoorders niet alleen  meevoerden in mooie gezangen maar hen vooral meevoerden tot gebed dat dan eindigde met het bidden van het Onze Vader. Elkeen ging zeer voldaan naar lichaam en ziel naar huis.

Wilfried Desrumaux, diaken Sint-Kruis

Hartelijk dank voor het mooie unieke concert vorige zaterdag in de Sint Jacobskerk. Niettegenstaande ik wat laat was, heb ik genoten van de mooie gezangen. Stuk voor stuk mooie stemmen in een uniek kader. Bij het slotstuk – het Onze Vader – was er een ingetogen gebedssfeer. Dank u wel voor dit mooi aanbod.

E.H. Willy Snauwaert, pastoor van Duinbergen

Indrukken van het concert

 Ik had over die fameuze concerten in Brugge gehoord, maar om diverse redenen was ik nog niet ingegaan op de uitnodiging van Mathieu om eens te komen luisteren. Het was nog beter dan wat erover verteld werd! En ik blij dat ik er deze keer wel was. Ik heb u eindelijk ontmoet. Uw warm onthaal, uw vriendelijkheid hebben mij ontroerd en ik ben fier u bij mijn vrienden te mogen rekenen!

Ik bracht een heerlijk weekend dor met familie en vrienden! Met heel veel plezier luisterden wij samen naar dit concert! Samen de liturgie beleven zorgde voor veel emoties! Hartelijk dank, Vader Bernard, Cathérine en alle anderen, Monseigneur en alle parochianen. Ik hoop er de volgende keer weer bij te zijn om de traditie in eer te houden, die 15 jaar terug begon.

Tot weldra,

Tatiana Ossipoff-Malinine

Het was waarlijk onvergetelijk, mijn beste vrienden. Telkens weer ben ik ontroerd door de vriendelijkheid en de onzelfzuchtigheid van uw ontvangst, wij worden als prinsen behandeld! En uw parochianen geven ons steeds weer het gevoel thuis te zijn.

Ook ik vond het concert dit jaar nog beter dan de vorige jaren. Wij hebben ervaring met Mathieu en wij erop vooruitgegaan in techniek. Maar misschien is het ook te danken aan het feit dat we dit jaar enkele meer gedurfde muzikale stukken hebben toegevoegd aan ons programma (ik denk hier aan psalm 103 van Kastalski, aan de sublieme Hymne voor de Moeder Gods van Rachmaninoff …).

In alle geval, zijn het mooie herinneringen en keren wij weer naar huis in de zekerheid dat wij prachtige vrienden hebben ergens ten noorden van de grens. Ik omarm u allen zeer, zeer hard en gedenk Justine in mijn gebeden,

Lucille

 

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: