Op zondag 22 april 2012 nam de orthodoxe parochie van de Heiligen Konstantijn en Helena van Brugge voor de eerst maal deel aan het initiatief van erfgoeddag.

Het thema van de erfgoeddag 2012 is “Helden”. Zo ging men op zoek in de stad Brugge naar de helden uit ons verleden. In de orthodoxe kerk te Brugge kon men kennismaken met de orthodoxe helden, namelijk de heiligen, aan de hand van een schitterende iconenwand en de prachtige fresco’s in deze kerk.

Rondleiding in de Orthodoxe kerk

Het was de eerste keer dat de orthodoxe parochie aan dit initiatief deelnam. De parochie was verrast van de grote opkomst. Nagenoeg 600 personen bezochten er de kerk.

De orthodoxe kerk stelde haar deuren open van 14.00u tot 18.00u. Vader Bernard Peckstadt, de rector van de parochie, gaf er om het uur een rondleiding over de helden van de orthodoxe kerk. Telkens was de kerk bomvol. Hij gaf er eerst een korte uitleg over het ontstaan van de parochie en stelde nadien aan de hand van de iconen en fresco’s de heiligen voor. Voor vele mensen was het echt een ontdekking. De belangstelling was groot.

Het iconenatelier de Heilige Johannes van Damascus

In de parochiezaal op de eerste verdieping kon men het iconenatelier van de Heilige Johannes van Damascus bezoeken. Hugo Christiaens en Zuster Stefana, twee leden van het atelier, schilderden daar iconen en gaven er uitleg over het schrijven van iconen. Voor wie wou was er nog een pannenkoek en een koffie.

Graag houden wij er aan alle vrijwilligers te danken die mee hielpen bij deze succesvolle Erfgoeddag. Dankzij hun medewerking zou dit initiatief niet mogelijk geweest zijn.

Marie-Ethel bij de iconen en boekenshop

Marie-Ethel stond in voor de boek- en iconenshop van de kerk. Catherine, Natasha, Natalia, Lucienne en Simonne zorgden er voor het onthaal en de verkoop van de koffie en pannenkoeken.

En tenslotte Hugo en Zuster Stefana die de initiatie over het schilderen van iconen demonstreerden. Het werd een aangename namiddag. We waren allen aangenaam verrast van de grote opkomst.

Voor meer foto’s klik hier naast: Erfgoeddag – “Helden in de Orthodoxe Kerk”

Voor filmpje over erfgoeddag: Filmpje erfgoeddag

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: