Vaticaan – De Argentijnse Kardinaal Jorge Mario Bergoglio (76) werd op 13 maart 2013 tot paus verkozen. Hij heeft de naam Franciscus gekozen. Hij is de eerste kardinaal uit Latijns-Amerika en tevens de eerste jezuïet die tot paus wordt verkozen.

Jorge Mario Bergogliowerd op 17 december 1936 in Buenos Aires geboren in een gezin van vijf kinderen, als zoon van de Italiaanse immigranten Mario Jose Bergoglio en Regina Maria Sivori. Zijn vader was spoorwegarbeider. Als tiener werd bij Jorge een long verwijderd na een zware infectie op de luchtwegen. Hij studeerde eerst technische scheikunde aan de Universiteit van Buenos Aires, maar koos daarna voor het priesterschap en trok naar het seminarie van Villa Devoto. Op 11 maart 1958 trad hij in bij de Sociëteit van Jezus of de jezuïeten. In 1960 behaalde hij een graad in de wijsbegeerte aan het San José Grootseminarie in San Miguel. Van 1964 tot 1965 doceerde hij literatuur en psychologie aan het college van Sante Fé en in 1966 doceerde hij dezelfde vakken aan de Universiteit van El Salvador in Buenos Aires.

De Nieuwe Paus Fransiscus I

Jorge Mario Bergoglio studeerde van 1967 tot 1970 theologie aan het Grootseminarie van Sint-Jozef in San Miguel. Op 13 december 1969 werd hij tot priester gewijd. Op 22 april 1973 legde hij zijn eeuwige geloften af als lid van de Sociëteit van Jezus. Van 1972 tot 1973 was hij novicemeester van de jezuïeten van Villa Varilari in San Miguel, waar hij ook theologie doceerde. Op 31 juli 1973 werd hij verkozen tot provinciaal van de jezuïeten in Argentinië. Hij bleef zes jaar lang provinciaal, tot in 1979. Van 1980 tot 1986 was hij rector van de Filosofische en Theologische Faculteit van San Miguel en pastoor van de San Joseparochie in het bisdom San Miguel. In maart 1986 reisde hij naar Duitsland om er zijn doctoraatsthesis te voltooien. Daarna stuurden zijn oversten hem naar de Universiteit van El Salvador en later ook Cordoba, waar hij biechtvader en geestelijke begeleider was.

Op 20 mei 1992 werd hij benoemd tot hulpbisschop van Buenos Aires en titulair bisschop van Auca. Op 27 juni 1992 werd hij tot bisschop gewijd. Op 3 juni 1997 werd hij aangesteld als aartsbisschop coadjutor van Buenos Aires. Op 28 februari 1998 volgde hij kardinaal Antonio Quarracino op als aartsbisschop. In oktober 2001 was hij adjunct-relator-generaal van de bisschoppensynode over de ‘Bisschop: Dienaar van het Evangelie van Jezus Christus’. Van 8 november 2005 tot 8 november 2011 was hij voorzitter van de Argentijnse bisschoppenconferentie. Tijdens het consistorie van 21 februari 2001 werd hij door paus Joannes Paulus II tot kardinaal gecreëerd. Tot aan zijn pausverkiezing was hij lid van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Discipline van de Sacramenten, de Pauselijke Raad voor het Gezin en Pauselijke Commissie voor Latijns-Amerika.

HISTORISCHE GEBEURTENIS: DE OECUMENISCHE PATRIARCH
WOONT INSTALLATIE VAN DE PAUS BIJ

De installatie op dinsdag 19 maart op het Sint-Pietersplein in Rome werd bijgewoond door tienduizenden gelovigen en staats- en regeringsleiders uit de hele wereld. Merkwaardig was de aanwezigheid van de Oecumenische Patriarch Bartholomeos. Voor het eerst heeft een oecumenische patriarch deelgenomen aan de installatie van een paus.

Als reden voor zijn persoonlijke aanwezigheid op de aanstelling van Paus Franciscus geeft de Oecumenische Patriarch Bartholomeos de vriendschappelijke verhoudingen tussen de twee Kerken, de Rooms-Katholieke en Orthodoxe. Op de Turkse zender NTV verklaarde de Patriarch dat zelfs vòòr het schisma van 1054 geen oecumenische patriarch op een intronisatie van een paus was. Verder drukte de Patriarch de hoop uit dat er tijdens het pontificaat van de nieuwe Paus verdere ontwikkelingen kunnen plaatsvinden in de betrekkingen tussen beide Kerken.

De Oecumenische Patriarch Bartholomeos ontrekt zich wel vaker van het protocol, en dit omwille van een broederlijke liefde (vanuit de ‘filadelfia’). Er zijn vele voorbeelden, maar het volstaat er slechts enkele te vernoemen.

Hij trok zelf naar de begrafenissen van leiders van de lokale Orthodoxe Kerken (Alexandrië, Roemenië, Rusland, Griekenland, Servië, Bulgarije en Antiochië), niettegenstaande het protocol wilt dat de Oecumenische Patriarch vertegenwoordigd wordt door een delegatie en niet in hoogsteigen persoon aanwezig is. Zo trok hij ook naar de begrafenis van Paus Johannes-Paulus II. Dat was de eerste maal dat een oecumenische patriarch de begrafenis van een paus bijwoonde.

Maar tijdens de 22 jaar dat Bartholomeos aan het hoofd staat van de Orthodoxe Kerk heeft hij ook tijdens zijn vele reizen afgeweken van protocolaire voorschriften.

 Ook nu zet hij een gewaagde stap! Hij is in Rome voor de inauguratie van de nieuwe Paus. Hij kon blijkbaar niet wachten op de protocolaire ontmoeting met de nieuwe Paus, waar en wanneer deze ook zou plaats hebben. Hij haast zichzelf naar het Vaticaan om er de zelf de nieuwe Paus te feliciteren. Hier bewijst hij dat hij dezelfde houding van de nieuwe Paus deelt: deze van de eenvoud en het overstijgen van het protocol, ten voordele van de ontmoeting en de waarheid; maar ook omdat het voor hem heel duidelijk is dat de dialoog tussen de twee Kerken één van de voornaamste prioriteiten is.

PAUS FRANCISCUS EN OECUMENISCH PATRIARCH BARTHOLOMEOS
GAAN SAMEN NAAR JERUZALEM

Het bezoek van Oecumenisch Patriarch Bartholomeos is niet voor niets geweest!

Z.A. de Oecumenische Patriarch Bartholomeos en Z.H. Paus Franciscus I

Na een persoonlijk onderhoud met de Oecumenische Patriarch Bartholomeos, ontving Paus Franciscus delegaties van andere christelijke Kerken en religieuze gemeenschappen. De paus verzekerde hen dat de dialoog die na Vaticanum II is opgestart ook onder zijn beleid wordt voortgezet.

Paus Franciscus ontving delegaties van andere christelijke Kerken en religieuze gemeenschappen. De paus verzekerde hen dat de dialoog die na Vaticanum II is opgestart ook onder zijn beleid wordt voortgezet.

“Ik begin mijn pontificaat in het ‘Jaar van het geloof’, dat door mijn voorganger werd uitgeroepen. Dat initiatief wil ik voortzetten. Het betreft voor ons allen een soort pelgrimstocht naar wat essentieel is: de persoonlijke relatie met Jezus Christus, de Zoon van God, die om ons heil gestorven en verrezen is”. De nieuwe paus benadrukte het belang van het Tweede Vaticaans Concilie voor de oecumene. “Ik bevestig mijn vaste wil om naar het voorbeeld van mijn voorganger de weg van het oecumenische gesprek voort te zetten. Ik groet ook de vertegenwoordigers van de andere godsdiensten, die dezelfde, levende en barmhartige God aanbidden. In uw aanwezigheid zie ik een teken van uw bereidheid om in wederzijds respect samen te werken voor het gemeenschappelijk welzijn van de mensheid”. De paus riep op tot samenwerking met de andere godsdiensten voor de bescherming van de schepping, de strijd tegen de armoede en de wereldvrede.

 Deze bijeenkomst begon met een toespraak van de Oecumenische Patriarch Bartholomeos, die dus als eerste oecumenische patriarch ooit de ambtsaanvaarding van de paus bijwoonde. Hij bracht hulde aan de wijsheid en de liefde van paus Benedictus XVI. Hij zei tot de nieuwe paus: “Uw verantwoordelijkheid voor God en de mensen is enorm. De eenheid van de christelijke Kerken moet daarbij één van uw eerste en belangrijkste zorgen zijn, omdat ons christelijk getuigenis daardoor veel geloofwaardiger zal zijn”.

Met Paus Franciscus blijft de Oecumenische Patriarch Bartholomeos geschiedenis schrijven. Beide kerkleiders zijn overeen gekomen om in januari 2014 een gemeenschappelijk bezoek aan het Heilig Land aan te kondigen. Patriarch Bartholomeos formuleerde het voorstel tijdens zijn ontmoeting met de paus. Volgens het doorgaans goed geïnformeerde ‘Asianews’ heeft de paus positief op dat voorstel gereageerd. De bedoeling is van samen de 50e verjaardag van de historische ontmoeting van Paus Paulus VI en Oecumenisch Patriarch Athenagoras op de Olijfberg te gedenken. Het was toen 900 jaar geleden dat een paus en oecumenische patriarch elkaar ontmoet hadden. De ontmoeting tussen beide kerkleiders betekende destijds een historische doorbraak voor de relaties tussen de Rooms-Katholieke en Orthodoxe Kerk. Volgens ‘Asianews’ heeft Paus Franciscus gisteren ook ingestemd met een tegenbezoek aan de Fanar, de zetel van het Oecumenische Patriarchaat in de Turkse hoofdstad Istanbul, het vroegere Constantinopel.

Voor meer foto’s van deze viering: KLIK HIER

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: