Wij christenen leven al sinds mensenheugenis in de regio van het Midden Oosten. Daarom beschouwen wij elke inspanning om ons te verjagen als onredelijk en onrechtvaardig. Ook al hebben andere godsdiensten ons land veroverd, zijn wij er altijd in geslaagd ons aan te passen en manieren te vinden tot symbiose en vredevol samenleven.

Nochtans wordt het leven van de christenen in hun aloude woonplaatsen door de recente groeiende invloed van extreem fundamentalistische elementen in gevaar gebracht. Wij zijn dagelijks getuige van agressie tegen christelijke kerken, het doden van onschuldige mensen, gewelddaden en gruweldaden tegen christelijke bezittingen, maar ook het miskennen van de meest elementaire menselijke rechten van christenen. Christenen worden aldus gedwongen tot emigratie. Duizenden hebben al hun vertrouwde stek verlaten en zijn vluchtelingen geworden in verschillende delen van de wereld, op zoek naar meer veiligheid.

Wij doen een beroep op de Europese Unie en allen die willen tussenkomen, om een einde te maken aan deze schreeuwende onrechtvaardigheid. In het bijzonder, doen wij een oproep op hen om hun invloed uit te oefenen om alle aspecten van godsdienstvrijheid te doen naleven en het uitoefenen van de erediensten in de regio. Verder doen wij beroep op hen om de beschadiging of vernietiging tegen te gaan van de plaatsen van gebed en de christelijke culturele monumenten in dit roerige land en in het bijzonder in Syrië en Cyprus.
Deze tempels en monumenten zijn een deel van het cultureel werelderfgoed, en behoren daarom toe aan de mensheid in haar geheel.
Wij benadrukken nogmaals de betrokkenheid van onze Orthodoxe Kerken aan de Raad der Kerken van het Midden Oosten en trachten daardoor de relaties te versterken tussen alle christenen van het Midden Oosten en de ontwikkeling van vriendschappelijke, harmonieuze en vredevolle relaties met de aanhangers van Abrahams religies.

Z.G. Patriarch Theodoros van Alexandrië, de President van de Europese Comissie de heer José Manuel Barroso, Z.G. Patriarch Theophilos van Jeruzalem en Aartsbisschop Chrysostomos van Cyprus.

Als Hoofden der Orthodoxe Kerken kunnen wij niet onverschillig blijven voor de uitdagingen waar onze regio voor staat wat betreft de politieke en socio-economische veranderingen die er momenteel plaatsvinden. Daarom benadrukken wij de nood aan een vreedzame oplossing van alle conflicten, door een constructieve dialoog.

Bovendien stellen wij dat Syrië een land is waar de kerken altijd samen bestaan hebben zij aan zij met de moskeeën, in een uniek symbool van symbiose, broederschap en wederzijds respect en zo de mensen dichter bij elkaar bracht. Als Hoofden van de Kerken van het Midden Oosten, Alexandrië, Antiochië, Jeruzalem en Cyprus, herhalen wij onze inzet om elke inspanning te steunen en elk noodzakelijk initiatief dat als doel heeft de vrede te herstellen en rust te brengen in dat land. Brussel, 18 september 2012

Paus en Patriarch van Alexandrië en heel Afrika Theodoros II,
Patriarch van Antochië Ignatius IV,
…Patriarch van Jeruzalem Theophilos III,
Aartsbisschop van Nieuw Justiana en heel Cyprus Chrysostomos II

+ + +

Toespraak van de hoofden van de Grieks Orthodoxe Kerken van het Midden Oosten
aan de President van de Europese Commissie de heer José Manuel Barroso.

Brussel, 17 september 2012

Excellentie,

Wij willen eerst en vooral u persoonlijk en ook uw college bedanken om ons vandaag in uw kantoor te ontvangen. Wij komen u vandaag opzoeken in onze functie van spirituele leiders van de Christenen van het Midden Oosten, Cyprus inbegrepen. Het actuele doel van ons bezoek aan u, geachte President, is om u attent te maken op de onvoorspelbare toestand van de Christenen in het Midden Oosten, die onafscheidelijk deel uitmaken van de autochtone en regionale bevolking.

Wij zijn vooral bezorgd om de problemen van de vele duizenden Syrische vluchtelingen, waaronder een groot aantal Christenen, die hun toevlucht zochten in landen zoals Libanon en Jordanië, landen die onder een spiritueel bewind staan. Het is onnodig te zeggen dat wij actief geëngageerd zijn, als kerkleiders, om te helpen de vreselijke problemen der vluchtelingen te lenigen, zonder enige discriminatie.

Wij, als leden van de Raad der Kerken van het Midden Oosten, hebben al onze krachten gebundeld om deze vluchtelingen zowel financieel als materieel bij te staan. Zo is er, bijvoorbeeld, een container met medische goederen, kledij en voedsel op weg van de Kerk van Cyprus naar het vluchtelingenkamp  Za’atari in Jordanië. Ons bureau van de Oosterse Orthodoxe Kerk van het Midden Oosten in Amman is hiervoor volop operationeel.

Geachte President,

Wij zijn hier om onze ervaring ter zake met u te delen en een oproep te doen aan alle personen of organisaties van goede wil zich in te zetten voor de noden van de Christenen in het Midden Oosten, vooral in Syrië, Libanon, Jordanië, Irak en Palestina en, natuurlijk niet te vergeten, Egypte en Afrika. Het nu reeds duidelijk dat het Midden Oosten en haar grenzen een opborrelende vulkaan geworden zijn.
Wij hebben de morele en religieuze verantwoordelijkheid om de lont uit het kruitvat te halen en de ontploffing te beletten van deze politieke en meer nog religieuze explosieve situatie. Wij leggen deze problemen aan u voor omdat dit deel uitmaakt van de vele concrete initiatieven die wij reeds ondernomen hebben.
Wij zijn er rotsvast van overtuigd dat de Europese Unie en andere internationale lichamen de mogelijkheden hebben om tussen te komen en een einde te maken aan onnodig bloedvergieten van onschuldige mensen en aan elke vorm van geweld dat plaatsvindt zogenaamd in de naam van God.
Sta ons toe, wat dat betreft, de volgende acties in overweging te nemen; a) promotie van opvoeding door passende projecten zoals studies van vergelijkende godsdienst in scholen, universiteiten en culturele centra voor academische, b) bestrijden van vooroordeel en kwezelarij en in vele gevallen religieuze en culturele uitsluiting, die de symptomen zijn van polarisatie, discriminatie en haat.
De missie van de Grieks Orthodoxe Patriarchen en Kerken van het Midden Oosten en Afrika is van doorslaggevend belang, omdat ons oosters Christendom niet de sporen draagt van een ingevoerde en vreemde cultuur, van kruisvaarten en kolonisatie. In tegendeel, onze landgenoten en medeburgers hebben ons hier gevonden. Dat is de manier waarop wij cultureel en historisch samen opgegroeid zijn. Daarom ook verwerpen wij het begrip “botsing van beschavingen”.
Eens te meer, willen wij u verzekeren, geachte President, dat wij met u en uw diensten willen samenwerken en beschikbaar zijn om te streven naar vrede en stabiliteit in onze regio van het Midden Oosten en daarbuiten.

Zijne Gelukzaligheid Theophilos III,
Patriarch van Jeruzalem

 

 

 

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: