Op vrijdag 16 december 2011 ontvingen wij in onze orthodoxe kerk te Brugge voor een concert het Slavisch-Byzantijns Ensemble “Gospodi”. Dit ensemble bestaat uit slechts vier koorzangers, die liturgische muziek brachten in een sfeer van eenvoud.
Dit concert werd ingericht door onze orthodoxe parochie van de HH. Konstantijn en Helena te Brugge. Meer dan 120 personen kwamen luisteren en meebidden en genoten er van de prachtige stemmen van deze zangers.
Het koor “Gospodi” bracht ons een originele benadering van de orthodoxe Slavische liturgische muziek. Het ensemble Gospodi is bijna dertig jaar en begrip en werd ooit gesticht door Herman Elegast en Guido Casseman. Sinds 2005 bestaat het koor uit Pieter Stevens (alt), Michaël Wittoek (tenor), Wenceslaus Mertens (bariton) en Frederik Meireson (bas). Het koor zong er hoofdzakelijk in het Kerkslavisch. Vader Bernard Peckstadt hield er woord van en gaf er een korte uitleg over het ensemble Gospodi en de liturgische muziek in de Orthodoxe Kerk (zie elders in dit blad). Hij verwelkomde er ook enkele personaliteiten waaronder Bisschop Jozef De Kesel, Bisschop van Brugge, alsook Bisschop Athenagoras van Sinope (hulpbisschop van onze Metropoliet Panteleimon), Aartspriester Ignace Peckstadt, Pater Hildebrand Van der Maelen (Augustijn) die momenteel dient in de parochie van Zingem; en tenslotte Diaken Wilfried Desmureaux van de parochie van Sint-Kruis. Tevens verwelkomde hij er dhr. Albert Raes, ereconsul van Marokko en voormalig hoofd van de Belgische Staatsveiligheid; alsook Professor en Neurochirurg Luc Calliauw.
Het koor Gospodi bracht ons een bloemlezing doorheen de Goddelijke Liturgie met reeds een vooruitblijk naar Kerstmis. Men zong er dan ook voornamelijk gezangen uit hun nieuwe CD met als titel “Veruyu”.
Veruyu verwijst niet alleen naar de eerste woorden van het geloofbelijdenis in het Oudslavisch maar verwijst ook naar de rode draad van dit programma namelijk het vertrouwen in een mysterie dat alles en allen overstijgt. De unieke kracht van Gospodi schuilt in zijn eenvoud, magistrale werken uitgevoerd in subtiele samenzang die geen mens onberoerd laat.
Zo werd de luisteraar tijdens het concert uitgenodigd om af te dalen in zichzelf op een tocht van verstilling, naar een land zonder pad, waarbij woorden te kort schieten. De stilte en de rust die dit koor ons bracht met dit concert is iets enig en uniek. Als bis-nummer zong het koor nog stille nacht in het Russisch. Dat het een succes was daar kunnen al diegenen die er waren van getuigen. Het was echt de hemel op aarde! Wij ontvingen nog heel veel positieve commentaren en velen vroegen ons: “hopelijk tot één van de volgend jaren voor een nieuw concert”.
Tenslotte dank aan allen voor het welslagen van dit initiatief.
Voor meer foto’s van dit concert: klik hier