Verslag Iconencursus 2011

Iconenatelier van de Heilige Johannes van Damascus
in de schoot van de Orthodoxe parochie te Brugge

icone 3Voor de twaalfde opéénvolgende keer had de iconencursus plaats in het iconenatelier van de Heilige Johannes van Damascus en dit in de schoot van de Orthodoxe Parochie van de HH. Konstantijn en Helena te Brugge. Deze iconencursus had plaats van 9 mei tot 20 mei 2011 (weekend niet inbegrepen) maar stond open voor alle geïnteresseerde orthodoxen en voor onze broeders en zusters van de andere christelijke kerken.

Deze cursus werd geleid door Vader Chrysostomos Pynenburg (Wenen), met de medewerking van Agnes Laroy, Hugo Christians en Victoria Kulnicheva.

De iconen die men heeft leren schilderen zijn deze van “de Heilige evangelist Marcus” voor de beginnelingen, en de icoon van “De Moeder Gods van het teken” voor de gevorderden. Op vrijdag 13 mei 2011 was er dan een korte slotviering voor het afscheid van Vader Chrysostomos die terug naar Wenen vertrok . We konden er nog proeven van de heerlijke pascha gemaakt door Vader Chrysostomos. Tenslotte nam Diane nog het woord en dankt Vader Chrysotomos, Agnes en Victoria voor de heel leerrijke cursus.

Nog enkele indrukken over de iconencursus te Brugge
9 tot 20 mei 2011

DSC_0042 kopie

Agnes met de pascha

De cursus dit jaar was kort! Eén week! En dit door een technische fout kon Vader Chrysostomos maar één weekje voor de cursus blijven. Dit kan natuurlijk gebeuren maar het lijkt ongelofelijk! Het was een week van hard werken, veel en goed… gezien de zeer mooie resultaten!

Nee er was geen icoon totaal af! Dus ook geen wijding! Ook daar komt een tijd voor. De meeste cursisten hebben nog een week langer gebleven en hun icoon verder bijgewerkt! Mooi en goed resultaat.

De sfeer in de groep was bijzonder! Rustig, ijverig met veel werkzame, stille tijd en liefdevolle nabijheid voor elkaar. Iedereen had ten gepaste tijd van die blije, zinnige uitspraken of gesprekjes. Het samen eten en de koffie-en theepauzes waren uiterst gezellig en leuk en gaven heel wat wetenswaardigheden ten beste. Vader Chrysostomos heeft tussen al het werk een mooie, zeer lekkere Pascha gemaakt! Dat smaakte natuurlijk heerlijk. Dit was dan ook een mooi afsluiter van de cursus.

Diane bracht een sympathiek dank woordje voor vader Chrysostomos, voor Victoria die een goede en vriendelijke helper was in de keuken en ook voor mezelf had ze een vriendelijk woord! Het was een heel aangenaam einde waar ik iedereen wederkerig kan “Dank” zeggen met het schenken van een klein kaarsje voor alle deelnemers. Vader Bernard was ook met ons samen die middag en was tevreden met alles…vooral met de cursisten die zeer tevreden waren.

Na de middag werden er ook nog enkele foto’s genomen. Kort maar goed is ook niet slecht… voor één keer.

Agnes Laroy

Reflectie over een bijzondere maar daarom niet minder intense iconencursus…………….

 Bijzonder omdat we deze keer maar één weekje onder de hoede van “de vader” konden schilderen….maar zoals het bij een goede vader hoort gaf hij ons terug het voorbeeld, gaf hij ons de vaste ondergrond om ons dan nadien los te laten om op eigen benen verder te gaan….. met vallen en opstaan….. ook dat hoort erbij….. Bij deze terugblik komt het woord “pelgrimeren ” bij me op….op stap gaan…….

 – Op stap gaan met jezelf en hierbij je eigen verlangens en ideeën aan de kant zetten, ook geconfronteerd worden met je eigen beperktheden……..
– Op stap gaan met je Icoon en met het Goddelijke dat je erin wil laten doorstralen, weten dat je het niet alleen kunt…
– Op stap gaan met de groep medecursisten…, niet altijd zo makkelijk maar deze week was het echt wel zo dat we elkaars positieve kanten hebben leren te waarderen.

Het intens en familiegevoel die altijd in en rond de Orthodoxe parochie van Brugge hangt was terug heel sterk voelbaar. Ik wil de deze parochie dan ook bedanken om het voor ons telkens opnieuw mogelijk te maken om hier in gemeenschap met elkaar te kunnen werken.

Hierbij stuur ik een speciale knipoog en een dikke knuffel aan Agnes die toch één van de grondleggers is van dit iconenatelier. Agnes heeft vele zaadjes gezaaid…….
Ze heeft ook dit jaar terug gedaan wat ze kon om ons innerlijk (letterlijk en figuurlijk) te versterken. Hartelijke dank,

Bernadette Goethals