Het iconenatelier van de Heilige Johannes van Damascus

ICONEN OEFENWEEK

Een bijzondere week……..

De laatste week van april was er opnieuw wat meer leven in de Parochiekerk van de Heiligen Konstantijn en Helena te Brugge. Met 8 oud-cursisten van het iconenatelier kwamen we samen om ons verder te verdiepen in het schilderen van iconen.

Ditmaal zonder begeleiding maar daarom niet minder intens!. Het was duidelijk voelbaar dat de jaren die achter ons liggen een band hebben geschapen met de Orthodoxe parochie en met elkaar.

We hebben samen gebeden , geschilderd, van gedachten gewisseld……..en genoten van de maaltijd samen. Het was mooi te ervaren dat doorheen dit alles de stilte momenten overheersten en ons samenzijn in eerbied voor elkaars werk nog intenser maakte.

Onze lieve Agnes, zonder wie dit atelier nooit zou zijn ontstaan had heel vaak een plaats in onze gedachten én in onze gesprekken. Ook al was ze niet fysiek voelbaar, toch had ik het gevoel dat ze glimlachend naar ons keek. We hebben dan ook de week in dankbaarheid afgesloten met een mooi gebedsmoment ter nagedachtenis aan haar.

Dank aan zuster Joanitsia, zuster Ann-Jaqueline, zuster Stefana, Hugo, Sanny, Guido en Carinne. Niet in het minst dank aan de Orthodoxe parochie en Vader Bernard. Ik hoop ten zeerste, en dit was ook de wens van Agnes dat deze samenwerking nog heel lang mag blijven .

Bernadette

 Nog enkele indrukken

Twaalf jaar geleden nam onze dierbare Agnes het initiatief tot het opstarten van “het iconenatelier Johannes van Damascus” in de schoot van de Orthodoxe Parochie te Brugge.

Velen onder ons hebben hier de eerste pasjes gezet in het iconen schilderen en we kijken met warmte terug naar de voorbije jaren.

Het was de uitdrukkelijke wens van Agnes dat het iconenatelier verder zou blijven bestaan. Ook de Brugse orthodoxe parochie van de Heiligen Konstantijn en Helna vinden het zeer belangrijk en van grote waarde.

Van 23 tot en met 27 april 2012 werd er een oefenweek gestart met een groep van acht personen die ervaring hebben in de kunst van het iconenschilderen. Er werd in gemeenschap geschilderd aan een icoon naar eigen keuze. Alles gebeurde in een sfeer van kalmte en rust. Het uitwisselen van ideeën en praktische tips verliep in de geest van vriendschap en genegenheid voor elkaar.

Als een bezorgde gastvrouw zorgde Bernadette voor de gezamenlijke maaltijden met belegde broodjes, de heerlijke soep , groeten en fruit , koffie, thee en gebak die alle fijnproevers kon bekoren.

Zusters Stefana, Sanny en Guido verbleven in het gastenkwartier van de zusters karmelietessen en konden er genieten van een vredige nachtrust en zeer verzorgd morgen en avondmaal. Zuster Dominique is een innemende gastenzuster. Van harte dank zuster.

Uit naam van gans de groep danken we vader Bernard die een mooie gebedsviering verzorgde ter nagedachtenis van Agnes. We brengen ook een dankbare groet over aan Hugo en Bernadette die ons een mooie intense week bezorgde waar we in vriendschap konden samen bidden en werken.

Er werd gesproken over een zeer competente nieuwe lesgever die onze groep wil begeleiden en onze blik kan verruimen op “DE VENSTER OP DE HEMEL”.

Tot weerziens volgend jaar!

Guido Vermeulen

Groepsfoto cursus