Viering van de 10e Iconencursus
in het iconenatelier van de Heilige Johannes van Damaskus

Van 5 mei t.e.m 15 mei 2009

Het was weer zover … Op 5 mei begon de 10e iconencursus in onze parochie.

DSC_0038 kopieVader Chrysostomos uit Wenen was weer present als een befaamde iconograaf, lesgever, fijne mensenkenner, goedlachse begeleider! We kennen hem onderhand wel en toch is hij telkens weer zo nieuw! Met 13 waren ze ingeschreven, waarvan 3 nieuwelingen.

Eén week voor het begin moest onze lieve Sanny afhaken, een operatie heeft haar tegengehouden deel te nemen. Spijtig!

Moedig als ze is was ze op de wijding toen present en wou ze eventjes de sfeer opsnuiven en vooral haar iconenvrienden terugzien! Blij Sanny? Twee nieuwelingen Rita & Walter waren al vlug in de groep opgenomen … Twee leuke, ijverige mensen die reeds een mooi resultaat mochten laten wijden! De H.Lucas evangelist!

Proficiat. Omdat het de 10e cursus is wil ik toch eventjes ieder vernoemen … Tafel per tafel! Na onze twee nieuwkomers Rita & Walter.

Maria … was er vanaf de eerste cursus telkens weer … telkens weer, genieten van elke lijn die vader neerzet. Maria is een vaste waarde bij ons … Een goede werker! Rechtover … Diane … een grote figuur maar ook zeer innerlijk bewogen en meelevend met het werk … Steeds opnieuw hernemen na wat gezondheidsperikelen … Wat mooi?

Hugo … Stil, rustig … Steeds verder werkend, precies en mooi zonder veel omhaal … Je hoort er telkens bij Hugo!

Zuster Joanicia uit Duffel komende … Wat een lieve schat! Een fijne werkster zonder veel tamtam maar oog en vriendelijk woord voor iedereen! Onze Karine … in mijn monde … Karientje … ach je moet niet veel woorden gebruiken om te zeggen welk een tof iemand het is … een werkzaam bietje, met prachtige resultaten! Nora … onze stille, ingetogen maar hartelijke meid doet rustig verder, altijd weer, en weer!

Zonder klagen en zagen! We kunnen haar niet missen in de iconengroep!

Zuster Ann-Jacqueline uit de Carmel waar onze mensen overnachten … een stille, intense aanwezigheid zonder complimenten maar met veel “ kunnen” ! Je doet het mooi zuster … wat fijn dat je ook Nederlands leert! De medecursisten vertaken het zo … : Wat een lief zusterke!

Deze tafel kreeg ook een nieuwelinge! Onze allerliefste Angelique. Nieuw in de cursus maar thuis in het Orthodoxe huis! Wat heb je veel geleerd Angelique en wat hielden de mensen van je! Toch al mooie resultaten! De laatste tafel … Zuster Stefana … een week alleen aan de grote tafel! Een stevige vaste figuur op onze cursus … waar velen vertrouwen in hebben! Je probeert ook voor iedereen oog te hebben en behulpzaam te zijn! Zo’n mensen zijn nodig! Je kreeg de tweede week Renata, die vrolijk maar rustig haar aanwezigheid heeft kenbaar gemaakt! Renata was reeds thuis in ons Orthodoxe huis en ook in de cursus! Blijf maar komen Renata … een lieve, prettige noot in ons samenzijn! Victoria kreeg 1dag werkonderbreking … Blij dat je er was!

DSC_0498 kopie

Op vrijdag 15 mei was er iconenwijding in aanwezigheid van Vader Bernard en Carlo onze koorleider. Wij zijn de parochie dankbaar voor alles!
In de keuken waren Ann en ikzelf reeds voor 10 cursussen beschikbaar met heel veel zorg met zoveel liefde en inzet … met koffie … en thee en verse soep! Het was enig en zalig zit te mogen doen! De genegenheid, de glimlach, de schalkse uitspraakjes deden ons deugd!

DSC_0549 kopie

Bedankt ook aan de vriendelijke bezoekers van de parochiegemeenschap. Hemelse dagen, vreugdevolle ontmoetingen en een zalige kijk op de icoon van de evangelist Lucas en de Myron draagsters bij het graf een zeer sprekende, beeldschone icoon.

Het schouwen van deze icoon is zo intens, subliem.

                                                          Met heel veel bewondering voor allen en alles

                                                                                         Agnes