Verslag Iconencursus
Iconenatelier Heilige Johannes van Damascus

Brugge – 12 tot 23 Mei 2008

DSC09134Samen met Ann mocht ik weer de cursus iconen schrijven organiseren. We raken het gewoon.. en toch… steeds nieuwe aandacht voor zo veel! Uit de vorige cursus wat goed en minder goed was evalueren en indien mogelijk aanpassen. We proberen alles zo secuur en met veel aandacht allemaal vast te stellen, op te nemen en met onze mogelijkheden verbeteringen aan te brengen.

Vader Chrysostomos is en blijft de perfecte leraar… we volgen zijn graag zijn advies.

We mogen 12 cursisten aanvaarden! Een persoonlijke begeleiding is noodzakelijk.

Ondanks alle voorzorgen waren in 3 postbedelingen zomaar 16 ingeschrevenen.

Een probleem dus..; Maar Vader Chrysostomos, goed en begrijpend zei: “het zij zo”! het komt wel goed.

Victoria en Irina hebben het zaaltje prachtig klaar gezet, het werd een mooi atelier. We danken deze twee lieve dames van harte!

Iedereen kon de maandagmorgen een plaatsje innemen en kon zich rustig installeren. Lamp pigmenten en alle werkmateriaal mocht geplaatst worden, stoelen aangepast met de nodige kussentjes…en aan tafel de nodige werkruimte.

Er heerste een fijne verstandhouding, een vriendelijke omgang een aangename stilte, hier en daar een zware zucht…. simpel is het niet.

Koffie en thee met lekkere gebakjes waren een must, zo kwam de tong ook in beweging – zo kwamen veel belangrijke vragen en opmerkingen naar voor. Natuurlijk mocht iedereen vragen opsparen voor de gespreksavond.

Deze praatavond begon na een heerlijke vissoep en was boeiend, openhartig en begeesterend. Vader Chrysostomos, een goed verteller had zijn mensen in handen, niets geforceerd maar hartelijk en vol diepe betekenis en kennis. Iedereen is tevreden huiswaarts gekeerd.

Zo ging de werkijver verder, de vreugde in het werk was groeiende. De verrijzenisicoon, voorzien voor de gevorderden, was hard labeur, veel werk en een grote concentratie.

Twee deelnemers hebben afgehaakt – de moeilijkheid en druk was wellicht te groot! Ook dat gebeurde. De Heilige Johannes was de figuur die de andere deelnemers gekozen hadden. Er waren prachtige resultaten, wie thuis verder oefende hadden zeker een streepje voor.

De wijding van de iconen, de laatste vrijdag was weer een mooi, intiem gebeuren.

Een lekkere kop koffie of thee bracht een mooi einde aan onze cursus. De dankwoordjes en geschenkjes waren een lieve attentie, waarvoor onze dank!

Bijna vergeten, hoe is dat mogelijk, die dag zagen we geen kleine, vlugge bezoekers meer. Deze muisjes waren verdwenen! Gelukkig maar!

Lieve allemaal bedankt voor alles – ‘t was een formidabele groep, een mooie cursus.

Volgend jaar 10e cursus (in 9 jaar). Wij spreken alvast Vader Bernard aan om samen iets bijzonders te bedenken. Ook aan Vader Bernard heel veel dank voor alles.

Agnes Laroy