Verslag Iconencursus
Iconenatelier Heilige Johannes van Damascus te Brugge

Brugge – 5 tot 16 Mei 2006

STP60613Twee weken intens samenzijn in ons zaaltje boven onze kerk! Lieve mensen, allerhande, met één doel iconenschrijven! Dit samen doen en samen beleven vraagt een diepe concentratie, een openstellen van hart en geest, een loslaten van veel wereldse beslommeringen of deze op minst naast ons te leggen! De stilte was treffend.

Dit was onze 7e cursus. We mogen denk ik zeggen dat het een vlotte, zeer goede cursus was. De gespreksavond was boeiend, een pak vragen werden Vader Chrysostomos voorgelegd en met zijn grote kennis en zijn gesapige verteltrant mochten we dit een geslaagde avond noemen.

Vader Chrysostomos onze lesgever was steeds in goede doen, twee groepen schaarden zich rond hem. De beginners die de mooie icoon “Moeder Gods van Wladimir” mochten naar voor brengen. Men moest bekennen! “Moeilijker dan we dachten”, zullen we dit ooit kunnen? Maar oefening baart kunst… dus thuis regelmatig aan het werk!

Onze tweede groep had als thema: “De opdracht van Jezus in de tempel”! Meerdere figuren, een achtergrond van gebouwen, diepe warme kleuren enz.. Mooie tot zeer mooie resultaten!

Er kwam steeds een welverdiende onderbreking met koffie en thee – een lekker koekje of de bijzondere lekkere pascha gemaakt door Vader Chrysostomos. Zoiets doet deugd en bracht ons weer op met de twee voeten op de grond! Er moest ook al eens hartelijk gelachen worden! De boog kan niet altijd gespannen zijn!

STP60596

Groepsfoto

Ann en ik zelf mochten alles van op kleine afstand meemaken, toch waren we intens betrokken en zagen we de opbouw, de strijd, het lukkenen soms mislukken, we zagen alles groeien! We genoten te volle!

De iconenwijding was mooi, intens de gezichten straalden een warme vreugde uit! Diep geluk omhelsde ons… ja we doen verder!!

STP60577

Volgend jaar de 8e cursus. Dank je wel Vader Chrysostomos, je bent een formidabele iconograaf en lesgever en een goed mens. Van harte dank Vader Bernard voor je steun en bemoediging.

STP60579

Het koor o.l.v. Carlo

Dank je wel Carlo, met de gezangen was de wijding feestelijk mooi! Dank Ann voor onze leuke, vlotte samenwerking!

Tot weerziens allemaal.. na veel, veel oefenen: Renata, Victoria, Bernadette, Zuster Stefana, Diane, Maria, Lode, Henri, Hugo, Zuster Joannicia, Sanny en Nora! Tot 30 april 2007!