b88208d0-6a61-4597-8b78-5f9735a477b3

Reeds in de weekends van 26 en 27 januari 2019 en deze van 2 en 3 februari 2019, werd in de Orthodoxe Kerk, H.H. Konstantijn en Hélèna te Brugge de vermelding gedaan door Vader Bernard Peckstadt, dat de renovaties van het Passantenhuis zouden starten.
10 jaren geleden, waren de restauratiewerken al gedaan, maar in 2019, was het nodig om het Passantenhuis, in een nieuw kleedje te steken. Het was dringend nodig om wat moderne en opfleurende kleuren te gebruiken en herschikkingen te doen.

Dit houdt in het herschilderen en de renovatie van de Oecumenisch Kapel, met ook toevoeging van enkele kasten onder de trap voor onze koorboeken. Verder de inrichting van de zolderverdieping met het oog op meer archiefruimte voor de parochie en met het plaatsen van meerdere archiefkasten. Daarvoor werd ook de bibliotheek herschikt, waardoor op de eerste zolder een extra ruimte voorzien is voor de tijdschriften. Hiervoor werd er een nieuwe trap geplaatst, een molenaarstrap, die de mogelijk geeft gemaakt om van de bibliotheek toegang te verlenen tot het tweede deel van de bibliotheek, die zich nu bevindt op de tweede verdieping van het Passantenhuis. Verder op de zolder, is een heel grote ruimte voor de archieven van de parochie. Verder werd de Agapenzaal of ontmoetingszaal, en/of conferentiezaal, ook onder handen genomen, zoals het bureel van de priester, Vader Bernard.

De keuken werd ook in die zelfde periode, herschilderd en herschikt.Voor de aanvang van de schilderwerken, moest alles verplaatst en verhuisd worden. Het was echt een grote kuis en verhuis, van de kapel tot de zolder. Daarbij moest na het schilderen, alles terug op zijn plaatst gezet worden, en ook alles terug in de kasten gestopt worden, zowel in de Oecumenisch Kapel, als in de Agapenzaal, evenzo de bureau van de Rector, de keuken, de bibliotheek en verder de bibliotheek op de tweede verdieping met de nieuwe archiefruimte.

IMG_6869 kopieDaarvoor een zeer grote dank aan de delegatie van vrijwilligers. Om te beginnen met Vader Bernard, die het initiatief heeft genomen om ermee te starten. Niet te vergeten Matouchka Cathérine, zij was de grote hulp van Vader Bernard en ook zijn raadgever. Overigens dank aan Lucienne, die altijd ervoor zorgde om koffie te maken en ons wist steun te geven met haar vriendelijkheid. Ook dank aan Diana, Violetta, Fotini, Iulita en natuurlijk niet onze kokkinnen te vergeten: Matouchka Cathérine en Lydia. Bij zulke werken hoort ook zware en meer technische arbeid, waarvoor speciaal dank aan Hans, Manoutchar, Claude, Bert en Serge. Nu de werken gedaan zijn, genieten de gelovigen van de parochie van het mooie Passantenhuis eveneens van de grote en eenvoudige stilte en vrede van dit alles.

Verslag Fotini Colin

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: