40491767105_27e1502104_k

In dit jaar 2019 viert ons Aartsbisdom de 50e verjaardag van zijn oprichting door een besluit van de Heilige Synode van het Oecumenisch Patriarchaat, genomen op 12 augustus 1969.

Zijne Alheiligheid de Oecumenische Patriarch Bartholomeos, zal ons in november van dit jaar vereren met zijn hoog bezoek in België, Nederland en Luxemburg. Zijne Alheiligheid zal de festiviteiten van dit gouden jubileum bekronen met een Patriarchale Liturgie in onze Kathedraal in Brussel, op zondag 10 november 2019. Nadien volgt een groots samenzijn in de zaal van het Sint-Jans-Berchmanscollege. We zijn de Moeder-Kerk erg dankbaar voor diens steun en zorg en zijn daarenboven trots te mogen behoren tot de onmiddellijke jurisdictie van de Heilige en Grote Kerk van Christus.

26516068527_1ea61fb8d2_oWe roepen eveneens tot herinnering de figuur van Metropoliet Emilianos Zacharopoulos (1995-2010), die de eerste Metropoliet van België was en met weinig middelen de basis heeft gelegd van ons Aartsbisdom.
Anderzijds betuigen we dankbaarheid en respect voor de persoon van Metropoliet Panteleimon Kontogiannis, die hem heeft opgevolgd en zijn werk heeft vermenigvuldigd. Metropoliet Panteleimon’s grootste verdienste is weliswaar het bekomen van de officiële erkenning van de Orthodoxe Kerk in België en het Groot Hertogdom Luxemburg.

Onze Patriarch komt ons nabij, om met ons deze grootse gebeurtenis te vieren en ons de groet en zegen van de Moeder-Kerk over te brengen. We verwachten hem vol ongeduld en betuigen hem onze toewijding, respect en liefde.

+ Metropoliet Athenagoras van België
Exarch van Nederland en Luxemburg

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: