DSC_1016

  Verslag kindercatechese

Het thema was: De omgekeerde perspectief in het christelijke leven

zaterdag 11 juni 2016

Elke cultuur van elk land heeft een verschillend perspectief van het leven. Ook als individu hebben een totaal ander perspectief dan bijvoorbeeld onze buurman. Welk perspectief is dan het juiste? Jezus Christus, de Zoon van de God onze verlosser, gaf de mensheid een universeel perspectief dat past voor alle culturen, beschavingen en elk individu. Dit perspectief brengt het waardevolste concept, de positieve emotie die ons allen en alles met elkaar verbind: de liefde.

DSC_1008

Kindercatchese met Daniël

De liefde bevat niet negatief, anders is het geen liefde. Als mensen hebben we wel negatieve gedachten dus we moeten nog leren om de perfecte liefde te krijgen. Eens we dit doel bereiken, zijn we vrij van de duivel. Hij kan ons niet meer maken.

Jezus leerde de mensheid de weg naar de perfecte liefde. Hij was de eerste die ons het voorbeeld gaf. Christenen moeten leven volgens het omgekeerde perspectief. De Bijbel staat er vol van: heb uw vijanden lief, de eersten zullen de laatsten zijn, de armen zullen de rijkdom erven, de verdrietigen zullen getroost worden. Alles wordt omgekeerd. In het begin is het moeilijk maar stel je voor: als je je vijanden kan beminnen dan heb je geen vijand meer. Dan kan je de goddelijke liefde dragen. God heeft veel vijanden op aarde maar Hij heeft liefde voor iedereen. Hij wil dat niemand naar de hel gaat. De mensen kiezen bewust om naar de hel te gaan door de liefde van God te weigeren. De paradox is dat sommige mensen in de naam van de vrijheid, kiezen om slaven te worden: slaven van de duivel in plaats van kinderen van God.

De goddelijke liefde is niet alleen een soort moeilijke weg naar de gouden medaille op het Olympische spelen. Deze liefde beschermt ons ondertussen tegen alle problemen, zorgt voor het succes in ons leven en geeft ons kracht op onze weg om de goddelijke liefde waar te maken in ons leven.

Ik toonde de kinderen het voorbeeld van het ballon. Een ballon heeft twee sterke kanten: naast de knop en tegenovergestelde aan de knop. Als we een spitse metalen pin doorheen één van deze beide kanten of doorheen allebei steken, ontploft deze laatste niet. Hoe vreemd het ook lijkt, de ballon heeft een omgekeerd gedrag: hij ontploft niet. De twee sterke kanten van het ballon betekent de liefde en het geloof. De spitse pin staat voor de problemen die we als mens tegenkomen. Als we de problemen beantwoorden met liefde en geloof dan worden we beschermd. Als we antwoorden met jaloezie, haat of zorgen dan ontploffen we zoals de ballon die zwak is aan de zijkanten.

De techniek van het omgekeerde perspectief die gebruikt wordt bij het schilderen van de iconen toont de liefde van God. God lijkt naar ons te komen en we staan in het centrale punt van het schilderij. Bij het gewone lineaire perspectief lijkt door het effect van de diepte dat God weg van ons is.

Alle positieve emoties draaien rond de liefde zoals de armen van een windmolen rond de centrale as draaien. Daarom knutselden de kinderen ook de windmolen van papier met het teken van de Heilige Geest in het vuur en in de duif.

DSC_1016

Het nut van de windmolen is om de tarwe te malen tot fijne bloem. Bij de mensen is dit ook zo: alle positieve emoties met de liefde in het centrum draaien om de andere mensen te kunnen verfijnen en veranderen. Als in de windmolen geen tarwe gezet wordt draait ze voor niets. Als onze liefde alleen voor onszelf is, is het geen liefde meer maar egoïsme en dan is ook ons leven nutteloos.

Waarom is de liefde omgekeerd bij de christenen? Iedereen wil liefde tonen en iedereen wil liefde krijgen. Ja, inderdaad, maar onze liefde is de liefde van de barmhartige Samaritaan (Lucas: 10,25-37) die zonder eigenbelang, zonder hem te kennen de gewonde heeft geholpen terwijl de hoge priester hem geen hulp gaf.

Het omgekeerde christelijke perspectief is levend en verandert het leven. Wat we samen met de kinderen doen, lijkt op een spel maar het is een spel met diepe betekenis en grote gevolgen voor later. Het feit dat de kinderen naar de kindercatechese komen in plaats van met hun computer te spelen, lijkt ook omgekeerd in vergelijking met de moderne computerkinderen van vandaag.

Onze kinderen aten samen lekkere pannenkoeken, ze speelden samen en we maakten ook nog een wandeling door de stad. We aten er een heerlijke ijs!

DSC_1032

Deze plaats werd plots verlicht van de lachende gezichten, van de monden vol met ijs van verschillende kleuren, van praten met elkaar en met iedereen. Tussen al de mensen die een ijs kwamen eten met rustige en soms zorgelijke gezichten waren de kinderen samen als een omgekeerd perspectief van een icoon van Rublev in en galerij tussen de neutrale gezichten van de toeristen…

Laat ons niet neutraal zijn maar vol met liefde om het christelijke omgekeerde perspectief altijd te erkennen en te ontvangen in onze leven!

DSC_0018

DSC_0019

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: