maria-skb2-1

INWIJDING VAN DE MOEDER MARIASTRAAT OP 31 03 2016

Tekst van Monseigneur Jean

EEN MOEDER MARIA SKOBTSOV STRAAT TE PARIJS

Een lange zwarte silhouet trekt door de straten van het vijftiende arrondissement van Parijs in deze duistere dagen van de Duitse bezetting; deze morgen komt de religieuze terug van de metro en draagt een zware zak om haar rug, zij is inkopen gaan doen in de Hallen om de kantine te bevoorraden van het home dat zij geopend heeft in de rue de Lourmel nummer 77.

P1160080

Mgr Jean van Charioupolis

De inwoners van de wijk kennen deze Russische religieuze, de kolenhandelaar levert haar kolen, de bakker brood. Op het commissariaat van de politie van Javel, ziet men haar regelmatig om de nodige stempels komen voor arbeidsvergunningen van de Russische vrouwen die werken in het confectieatelier dat ze geopend heeft. Men ziet haar ook in de avenue Félix Faure waar ze een ander home heeft gesticht voor alleenstaande mannen. Zij trekt door deze wijk, op zware schoenen, met energieke stap, haar ogen oplettend achter haar bril en vaak met een glimlach. Zij spreekt Frans met een Russisch accent. Het is Moeder Skobtsov.

Gisteren zag men haar nog omring door kinderen op de square Violet rue des Entrepeneurs. Aangezien de Duitsers de toegang verboden hebben aan de joodse moeders op de pleinen, heeft zij een groep kinderen meegenomen om van de zon te genieten. De buren van 77 rue de Lourmel zien dat er veel heen en weer geloop is rond dit home: ’s morgens komen de werksters van het atelier, rond de middag gaan de mensen naar de kantine, men kan er eten voor een zeer schappelijke prijs en in deze tijden van beperking, is dat van vitaal belang. Op donderdag komen de kinderen over de stoep, Moeder Maria heeft een kleine school geopend waar men de Russische culture studeert en catechese.

In de koer is er een kleine kerk voor de orthodoxe ritus ingericht in de oude paardenstal, moeder Maria heeft de ramen versiert en iconen geborduurd. Een priester dient deze parochie, hij woont ter plaatse met zijn vrouw en zijn twee kinderen, het is vader Dimitri Klépinine. Men kan hem zien aan het hospitaal Boucicaut waar hij de zieken bezoekt, hij gaat ook aan huis bij zijn vele parochianen uit de wijk en brengt hun wat steun of troost.

Meer discrete silhouetten glijden het huis binnen in deze tijden van vervolging: het zijn Joden die een bewijs komen halen dat ze tot de parochie behoren in de hoop dat ze daarmee een arrestatie kunnen vermijden. Later zal men vernemen dat moeder Maria en vader Dimitri tot de Weerstand behoorden en vele Joden hebben kunnen redden.

maria-skb2-1 Op 8 februari 1943 maken de Duitsers een einde aan de activiteiten van deze groep. Moeder Maria en vader Dimitri worden aangehouden en gedeporteerd. Moeder Maria sterft op 31 maart 1945 te Ravensbrück, vader Dimitri op 9 februari ,1944 te Buchenwald.

Het is niet alledaags om in de rue mère Marie te wonen!

Wanneer persoonlijkheden verdwijnen zoals moeder Maria Skobtsov verdwijnen, sinds 2004 sainte Marie de Paris, blijft hun spoor, hun voorbeeld, hun oproep leven in het bewustzijn van de komende generaties.

En ik hoop dat de voorbijganger die haar naam zal lezen op de plaat die op 31 maart 2016 zal aangebracht worden en die zich zal afvragen wie die moeder Maria was, bij de bewoners van deze straat en deze wijk voldoende zal te weten komen om zijn nieuwsgierigheid te bevredigen.

Hélène Klépinine-Arjakovsky

Nota van G. Foniladosa

Op 8 februari 1943, was Hélène Klépinine pas vijf jaar toen haar vader gearresteerd werd door de Gestapo samen met moeder Maria en zijn zoon Youri, om Joden geholpen en gered te hebben, door een systeem van valse doopcertificaten in het leven te roepen.

In 1939, het geboortejaar van Hélène, werd Dimitri Klépinine rector benoemd van de parochie van de Bescherming van de Moeder Gods, rue de Lourmel in het home dat moeder Maria geopend had. Hij stapte in de organisatie die zij opgericht had, “l’ Action Orthodoxe” om de ongelukkigen in de wijk hulp te bieden.

Hij werd gecanoniseerd in 2004 samen met moeder Maria en zijn zoon Youri.

stemarie2c-1

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: