Ter gelegenheid van open monumentendag, op 14 september laatstleden, waren er vele sites te Brugge te bezoeken waaronder ook “de Sint-Basiliuskapel en basiliek van het Heilig Bloed”.

  Na de Goddelijke Liturgie, die we vierden ter ere van feest van de Kruisverheffing, opperden enkele gelovigen van onze parochie het idee om samen een bezoek te brengen aan deze plek en de reliek van de Heilige Basilios te vereren.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het was een spontane opwelling die plots veel positieve reacties teweegbracht binnen onze kerkgemeenschap en die ook omgezet werd in daden. Zo liepen we enige tijd later, langs de vele braderiekraampjes en onder de warme nazomerzon, gezellig keuvelend naar onze bestemming.

Vader Bernard ging de toestemming vragen aan de plaatselijke priester om de H. Basilios relikwie met onze groep te mogen eren. Dit werd ons toegestaan. In afwachting sloten we aan bij de vele andere aanwezigen, katholieken en toeristen, om het Heilig Bloed te bekijken en te adoreren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIn de sacristie werd ondertussen de reliek voor ons klaargezet. Een korte en serene gebedsdienst werd gehouden, voorgegaan door Vader Bernard, in concelebratie met Vader Bart en Vader Diaken Leonid. Daarna kregen we de kans om de precieuze relikwie van de H. Basilios te bewonderen  (het bleek een ruggenwervel te zijn) en te vereren.

Terug buiten werden nog enige foto’s genomen als aandenken.

Deze mooie ervaring rijker liepen we voldaan terug naar de parochie, waar we afscheid namen van elkaar, extra gesterkt om de nieuwe week weer aan te vatten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: