Op woensdag 19 februari 2014 bezocht de oecumenische studie- en gebedsgroep van West-Vlaanderen onze orthodoxe parochie van Brugge. De avond startte met een Vesperdienst voorgegaan door Vader Bernard Peckstadt en opgeluisterd door het parochiekoor onder leiding van Stefaan Coudenys. De dienst was er heel ingetogen.

DSC_0007

Tijdens de vespersdienst

Op het einde van de vesperdienst verwelkomde Vader Bernard hen allen en nodigde hen uit tot de broodmaaltijd in onze parochiezaal. Traditie getrouw is er nadien altijd een bespreking over één of ander onderwerp. Voor deze avond had men Vader Bernard Peckstadt medelid van deze werkgroep uitgenodigd om er te spreken over zijn pelgrimstocht naar de Heilige Athosberg.

DSC_0019

Vader Bernard sprak er over de Heilige Athosberg

Aan de hand van geprojecteerde foto’s leert de spreker ons de betekenis van en het leven op de berg Athos kennen, de ‘Agion Oros’, de berg van de stilte.  Hij vertelt hoe dit schiereiland in de Egeïsche Zee wordt bewoond door meer dan tweeduizend monniken, verdeeld over twintig orthodoxe kloosters, twaalf skites (zijn kleinere kloosters) en dan nog wel een zeshonderd tal kelia (cellen) waar monniken heel alleen wonen en leven als kluizenaar tussen de natuur en met God.  Deze autonome regio met soevereine status in Griekenland, is niet alleen een bedevaartsplaats, maar vooral een oord van spiritualiteit en mystiek, vol Byzantijnse kunst die tot bezinning uitnodigt.

Daarom gelden er strenge regels: het aantal bezoekers wordt drastisch beperkt en ze kunnen er hoogstens vier dagen verblijven. Voor het bezoek is een toegangsvergunning nodig, afgeleverd door de monastieke autoriteiten. Vrouwen zijn er niet toegelaten, want volgens de legende is de Maagd Maria daar langs geweest en heeft gevraagd dat deze plaats zou toegewijd zijn aan haar. Zij zou de enige vrouw zijn die er geweest is. Verder is Athos de enige plaatst waar nooit een geboorte heeft plaatsgevonden en men wil dit zo houden. Allen zijn daar uit eigen wil heen gegaan.

De spreker verhaalt de historiek van dit kloostergebied, dat al omstreeks het jaar 800 is gestart.  Hij vertelt over het leven van de monniken voor wie de dag om één uur ‘s nachts begint volgens het athoniete uur. Ze leven en werken er in gemeenschap en hun dag wordt ingedeeld in drie periodes van acht uren:  een voor het gebed, een voor het werk en een voor de rust.

Nog even aanstippen dat de berg Athos 2033 meter hoog is en dat het hele gebied werd gecatalogeerd als werelderfgoed. Kerken en kloostergebouwen zijn echte conservatoria van de Byzantijnse kunst, met niet alleen reeksen monumentale fresco’s, mozaïeken en beeldhouwwerken maar ook unieke sets van pictogrammen, reliekhouders, borduurwerk, meubels en liturgische voorwerpen. Waaronder zeldzame, oude interessante manuscripten. DSC_0018

Tenslotte gaf de spreker ons de raad bezoek de Athosberg, ongeacht je geloof of overtuiging en je beleeft er hoe dan ook een moment van intense spiritualiteit. Een woord van dank aan allen die ons hielpen voor de ontvangst en de verzorgde broodmaaltijd.

Agion Oros

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: