Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen (Johannes 1:5)

Vele mensen vragen ze af: waarom vieren we kerstmis op 25 december? Hoe weten we de exacte datum van de geboorte van onze Heer en Verlosser Jezus Christus? Natuurlijk bestaat er een hele lange historische context achter deze datum maar die werd in de catechese niet aan bod gebracht.

We dachten samen wel na over de vele symbolen in elk detail in onze orthodoxe kerk. Jezus zelf sprak de mensen aan doormiddel van symbolen want symbolen zijn sterk verbonden aan onze emoties. Een cijfer blijft een cijfer maar een gelijkenis spreekt direct tot ons hart en het verhaal van ons hart vergeten we nooit meer.

We weten dat met de kerstmis de dagen langzaam aan opnieuw langer worden. De geboorte van Christus valt op het moment dat het licht begint te groeien. Dus Jezus die het licht van de wereld is, begint te groeien als klein lichtje bij de geboorte om later een grote ster te worden bij de verrijzenis.

Voor onze orthodoxe kerk is de datum niet belangrijk maar wel de betekenis. Een datum blijft altijd een datum verboden aan de menselijke tijd maar het symbool behoort tot de eeuwigheid. Nochtans voelen we als volwassenen kerstmis niet meer in onze harten zoals toen we kind waren. Sommigen zeggen dat dit te maken heeft met de cadeautjes: kinderen krijgen veel cadeautjes en verlangen ernaar in hun hart. Maar wij krijgen ook cadeautjes en toch blijven we de druk voelen. We hebben nooit genoeg tijd om alles voor te bereiden voor kerstmis. We blijven hangen aan een bepaalde datum (25 december) en vergeten de betekenis. Zo dragen we de druk in onze ogen en niet het licht van de geboorte van Christus.

De kinderen van onze orthodoxe kerk die naar catechese kwamen, kennen sommigen zelfs de datum van kerstmis niet omdat ze te klein zijn. De anderen die het wel weten denken er niet bij na. Ze bevinden zich in een onbeperkte kerstmis tijd! We konden het licht van kerstmis in hun ogen gezien. Nochtans was het druk in de zaal van de kerk: tegelijk met onze catechese was er een sacrament van het doopsel toegediend en daarenboven moesten we ook later beginnen en zo de zaal was vol met mensen en kinderen.

DSC_0221

Groepsfoto van de kindercatechese rond het grote feest van Kerstdag

Ook omdat er deze keer veel meer kinderen dan gewoonlijk kwamen naar de catechese: misschien wilden ze de druk thuis laten en naar de catechese komen om buiten de tijd te zijn… inderdaad ze hebben allemaal goed gewerkt en ze waren op tijd klaar en elk had met een kaasdoos en gedroogd gras een mooie stal met Jezus, Maria, Jozef, de drie wijzen, de engel en de herders gemaakt. Natasha vertelde over de voorbereidingsperiode voor kerstmis: advent en vasten tijd.

Daarna werden de pannenkoeken opgegeten en samen met vader Bernard de kerstboom versierd… In zo’n korte tijd kregen we alles rond zonder de druk te voelen. Wat hebben wij volwassenen verloren? Wat hebben de kinderen en wij niet? Is het kindergevoel weggeëbd of blijft het in een hoek van ons hart verborgen? De kerstboom is veel mooier met de kinderen erbij.  Ze dragen een onzichtbaar licht van kerstmis in hun ogen: we kunnen het licht niet zien maar wel voelen. De koude licht van de lampen is omringd door de warme licht van Jezus die door de ogen van de kinderen uitkomt.

Laat ons meer naast onze kinderen blijven en misschien zal het kindergevoel verborgen in ons hart de weg naar onze ogen vinden zodra dat we de eeuwigheid van kerstmis zullen kunnen zien!

verslag Daniël M.

 

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: