Op de Algemene Vergadering, gehouden op 1 november 2013 in Parijs, is archimandriet Job (Getcha) gekozen tot nieuwe aartsbisschop. Het Oecumenisch Patriarchaat heeft deze verkiezing bevestigd en de nieuwe aartsbisschop de titel “van Telmessos” toegekend. Archimandriet Job werd geboren op 31 januari 1974 in Montreal (Canada) als enige zoon van oekrainse ouders. Hij begon zijn studies in orthodoxe theologie aan het St. Andrews seminarie, dat verbonden is aan de universiteit van Manitoba in Winnipeg en sloot deze af aan het Theologisch Instutuut St. Serge in Parijs met een doctoraat in orthodoxe theologie.
Op 28 september 1996 werd Ihor Vladimir Getcha in de oekraiense kathedraal van de Hl. Sofia in Montreal rjazofoor en op 27 mei 1998 legde hij in het klooster van de Hl. Antonius de Grote (Vercors, Zuid Frankrijk) de monniksgeloften af; een dag later ontving hij de diakenwijding en in 1999 werd hij verheven tot aartsdiaken.

In 2003 werd vader Job uitgeschreven uit de clerus van de Oekrainse Orthodoxe Kerk in Canada en opgenomen in het Exarchaat van de Russisch Orthodoxe kerken in West Europa; op 20 juni van hetzelfde jaar ontving hij uit handen van Vladyka Gabriël de priesterwijding.

In dat jaar ook promoveerde hij ook aan het Instituut St. Serge met een proefschrift getiteld: “La réforme liturgique du métropolite Cyprien de Kiev. L’introduction du typikon sabaïte dans l’office divin”. Een jaar later – in 2004 – wordt hij aangesteld als hoogleraar Kerkgeschiedenis en Liturgie-wetenschap aan het Instituut St. Serge, met tegelijkertijd een lectoraat aan het Institut Catholique in Parijs. In 2004 wordt archimandriet Job verheven tot de waardigheid van hegoumen, en later archimandriet. In 2005 volgt Archimandriet Job vader Boris Bobrinskoy op als Deken van het Instituut St. Serge en tevens als rector van de parochie St. Serge. Ook maakt hij vanaf dat jaar deel uit van de redaktie van de “Messager Diocésain”. In deze “Parijse periode” maakt vader Job deel uit van de Diocesane Raad van ons Aartsbisdom (2004 tot 2010) en vanaf 2005 ook van de gemeenschappelijke Orthodox – Katholieke Dialoog Commissie en de Orthodox – Katholieke werkgroep “Hl. Irenaeus”, beide in Frankrijk. Vanaf 2007 is archimandriet Job hoogleraar voor dogmatische en liturgische theologie aan het Institute for post-graduate Studies, onderdeel van het Centrum van het Oecumenisch Patriarchaat in Chambésy bij Genève.

article_16097_48705Door deze veelzijdige kerkelijke activiteiten is archimandriet Job uitstekend bekend met de specifieke problemen van de orthodoxe diaspora, evenals met de culturele en lokale aspecten van de Orthodoxie in de verschillende Europese landen. Ook in de contacten met  protestante en katholieke medechristenen is archimandriet Job een goed geïnformeerde gesprekspartner.

Op 30 november 2013 op het feest van de Heilige Apostel Andreas de eerstgeroepen werd hij tot bisschop gewijd door Zijn Alheiligheid de oecumenische Patriarch Bartholomeos in de patriarchale kathedraal van de Heilige Georgios in Constantinopel.

Mgr Job

Aartsbisschop Job van Telmessos in de Orthodoxe kathedraal van de Heilige Georgios in Constantinopel met Z.A. de Oecumenische Patriarch Bartholomeos.

Op donderdag 5 december 2013 zal de intronisatie plaatsvinden van mgr. Job van Telmessos in de kathedraal van de H.Alexander Nevsky (rue Daru, Parijs).
 Aartsbisschop Job zal ‘s anderendaags, op vrijdag 6 december 2013 in genoemde kathedraal om 10 uur, de Pontificale Liturgie celebreren. Bidden wij om sterkte, wijsheid, inzicht en kracht voor de zware taak die voor hem ligt. AXIOS – AXIOS – AXIOS’

Intronisation_Job_10

Tijdens de intronisatie van Mgr Job

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: