Pasen is het feest der feesten die de mooiste boodschap van liefde van God voor de mensen meebrengt: “Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.” (Johannes 3:16)

Het schilderen van eieren onder leiding van Larissa

De naasten liefde, je vijanden beminnen en jou leven geven voor iemand die je graag ziet, zijn de drie grootste en meest concrete voorbeelden van het hoogste niveau van liefde. Jezus leerde ons wat deze liefde is. En om dit nooit te vergeten vieren we elk jaar Pasen en iedere zondag in de kerk het offer van Christus voor ons.

De kinderen zagen doorheen een power point de betekenis van elke dag van de Grote Week alsook in de film, het offer op kruis van Christus. Iedereen voelde in stilte deze grote liefde van Jezus, voor ons gemanifesteerd in Zijn offer met bloed. Maar iedereen voelde ook de vreugde van de verrijzenis die bevestigde dat Jezus mens en God is.

 Pasen is een feest van veel vreugde gemengd met veel tradities: iedere christelijke cultuur heeft doorheen de tijd zijn manier ontwikkeld om die vreugde te uiten. Een van deze tradities is eieren schilderen en Pascha baken (een special koek voor Pasen met verse kaas ). Deze worden meegebracht in de kerk en gezegend na de liturgie van de paasnacht. Onze kinderen leerden dus eieren te schilderen. Daarvoor moeten we Larisa bedanken die de speciale verf meebracht en haar technieken aanleerde. Natuurlijk was iedereen nieuwsgierig om deze techniek aan te leren: niet alleen de kinderen maar ook het catechese team: Natasha, Stefan, Nathalia en Daniel. Iedereen was zo geconcentreerd op zijn eigen ei, verf en kaars dat niemand nog vroeg naar het eten of over knutselen of de experimenten van Daniel. De catechese zaal van de kerk veranderde in een echte zaal van de kunstacademie!

Met Natascha en Larissa die helpen bij dit prachtig knutselwerk

Deze activiteit had alles inbegrepen: vreugde, denken aan het offer van Christus, knutselen, experimenteren, leren, communiceren, elkaar helpen. Toen alle eieren klaar waren, kwam Natasha met de pannenkoeken en een verse appeltaart door haar gebakken. Daniel toonde alweer een experiment, om bij het thema van de dag te blijven was het er een met eieren: hoe kan je een ei in een melkfles doen zonder het ei kapot duwen? Met een brandend stuk papier in de fles creëer je en vacuüm want het brandende vuur gebruikt de zuurstof van de fles. Het ei dat op de mond van de fles ligt, laat geen verse lucht van buiten binnen de fles en door het vacuüm wordt het ei in de fles gezogen. Dat betekent dat wij mensen (de fles), de Heilig Geest in ons kunnen laten leven als we het vuur van geloof laten branden in ons. De Heilige Geest wordt in ons aangezogen vanuit onze dorst en honger naar heiligheid. De kinderen aten deze keer niet veel (misschien was de vreugde van Pasen groter dan hun honger) maar speelden wel heel veel buiten in de warme zon die zo straalde alsof zij ook blij met de komende Pasen.

Daniël heeft nog meer uitleg over de betekenis van het schilderen van de eieren.

In Roemenie bestaat een mooi legende over de rode eieren: er wordt gezegd dat de Moeder Gods een mandje met eieren meebracht om aan de soldaten te geven zodat ze haar tot bij het kruis van Jezus zouden laten. Maar de soldaten wilden de eieren niet en Moeder Gods legde de eieren onder het kruis. De bloed van Christus viel op de eieren die daardoor rood werden. Sindsdien schilderen de christenen de eieren rood voor Pasen. De rode kleur betekent het bloed van Christus die het eeuwige leven aan ons schonk. De rode kleur van de eieren staat symbool voor eeuwigheid en op deze manier kunnen we zeggen dat de kinderen naar huis vertrokken met een stuk eeuwigheid in hun tassen…

Het catecheseteam: Natasa, Victoria, Diana, Daniël en Vader Bernard

 

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: