Brugge zaterdag 8 december 2012
Kerstmis is het feest waarop de kinderen maar ook de volwassenen verliefd zijn. Op dat feest kunnen de kinderen voelen en zien dat God ook net als zij een kind was. De volwassenen kunnen zich herinneren wat het betekent om kind te zijn. Op kerstmis kunnen de ouders nog beter de mooie zin van Jezus: “Laat de kinderen bij me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. (Marcus 10:14)” begrijpen. Dus kunnen we ook zegen: laat de kinderen naar de kerk komen want de geest van Kerstmis is door hen zichtbaar in de wereld! De schoonheid van dit feest komt van overal: kinderen zingen kerstliedjes, de nacht is verlicht, de kerstboom – het symbool van de eeuwigheid – brengt in onze huizen het licht van het pasgeboren kind Jezus mee. Het lijkt alsof de hele natuur de tijd bevriest door haar koude en sneeuw om de geboorte van Jezus te kunnen bewonderen.

Tijdens het knutselen met Natasa en Stefaan

Het kerstverhaal is door iedereen bekend. Maar als naar een mooi lied willen we het verhaal steeds opnieuw beluisteren; daarom begon de catechese met een tekenfilm over de geboorte van Jezus. Gelukkig, de film had ook mooie liedjes en de kinderen begon tegelijk zingen. Het grote scherm (met de projector waar Vader Bernard altijd voor zorgt) en de tekenfilm zorgden onmiddellijk voor de kerstsfeer. Na de film bekeken de kinderen een presentatie – door Daniel gemaakt in power point – met vragen over het kerstverhaal. Velen wisten precies alle antwoorden geven. Nu de geest van kerstmis aanwezig was, kwamen de kinderen naar boven om een stuk van dit verhaal te knutselen: een kersthanger met de ster van Bethlehem en de dieren van de stal. Daniel zorgde voor de tekeningen en Natasa voor de mooie versiering en blinkertjes.

De werkjes van de kinderen waren opnieuw heel mooi en de hangers met verschillende soort sterren (afhankelijk van de creativiteit van elk kind) waren snel klaar.

Vader Bernard bracht de traditionele kerstboom naar beneden (de kerstboom moest het hele jaar op zolder wachten op dit moment!) en samen met de kinderen werd de boom versierd met lichtjes en ballen.

Op kerstmis leren we ook iets belangrijk en tegelijk mooi: geven en ontvangen rond de kerstboom. Dus om te eindigen een mooi moment: cadeautjes geven aan kinderen! Victoria zorgde voor de lekkere Sinterklaas chocolaatjes, Natasa voor de koeken en Daniel voor de kleine speelgoedjes.

De lekkere pannenkoeken van Natasa (nu al goed bekend) moesten nog even wachten voor het finale moment: samen aan tafel. Want Daniel toonde  nog een experiment: de ster van Bethlehem in melk getekend. Met de hulp van voedingskleurstof en een druppel afwasmiddel kunnen we op melk verschillende mooi gekleurde vormen maken.

De pannenkoeken en de frisdrank kwamen op tafel en de kunst met melk werd gestopt. De warme pannenkoeken zijn altijd welkom.

 De dagen voor de catechese was een beetje sneeuw gevallen. De kinderen kunnen het nooit missen: voor hun vertrek nog even buiten spelen, wat nu betekende: sneeuw ballen maken en naar elkaar gooien was het laatste leuke moment.

Voor dat kerstmis komt, zijn de mensen bezig met boodschappen  doen, denken aan wie, welke cadeautjes moet geven, wie moet uitgenodigd worden en wie niet, waar gaan ze de kerstmis vieren…alles wordt zo druk voor iedereen dat sommigen vergeten wat kerstmis is. Misschien kan kijken naar een kinderspel genoeg zijn om de engelen te horen zingen over de geboorte van Christus…

Het catecheseteam: Natasa, Victoria, Daniël, Diana, Stefaan en Vader Bernard

Verslag Daniël

De kinderen met het catecheseteam Daniël, Natasa, Stefaan en Vader Bernard

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: