Beiroet –Deze ochtend – 5 december 2012 – in het Sint-Jorisziekenhuis te à Beiroet, Patriarch Ignatios van Antiochië, primaat van het Orthodox Patriarchaat van Antiochië, overleden op de leeftijd van 92 jaar. Hij was sinds gisteren in het ziekenhuis opgenomen ten gevolge van een hersenbloeding. Hij bevond zich sindsdien in een comateuse toestand.

Z.A. onze Oecumenische Patriarch Bartholomeos en Patriarch Ignatios van Antiochië

Door zijn verkiezing tot orthodox patriarch van Antiochië, in juli 1979, werd hij meteen ook één van de belangrijkste christelijke kerkleiders van het Midden-Oosten. Zijn Kerk telt enkele miljoenen gelovigen, die grotendeels in Libanon en Syrië wonen. In Syrië vormen de orthodoxe christenen de grootste christelijke gemeenschap. De patriarch stond bekend om zijn inspanningen voor de versterking van de theologische dialoog tussen de Rooms-katholieke en de orthodoxe Kerk. Hij was een felle voorvechter van een gemeenschappelijke paasdatum voor de christelijke Kerken van Oost en West. De voorbije maanden kwam hij ook in het nieuws met zijn herhaaldelijke oproepen tot de Syrische christenen om het land niet te verlaten en zijn aansporingen tot dialoog en verzoening in Syrië.

De Orthodoxe Kerk van Antiochië is de derde in de reeks van 14 autokefale Orthodoxe Kerken.

De begrafenis zal gevierd worden op 9 december in de Sint-Nikolaaskerk in Beiroet (Libanon), terwijl de betreurde patriarch begraven zal worden te Damascus (Syrië).

Voor meer foto’s: Klik hier

 

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: