Gent– Op zondag 2 december 2012 vierde de Parochie van de Heilige Apostel Andreas de Eerstgeroepene van Gent haar parochiefeest. Tevens vierde men de 40ste verjaardag van de stichting van deze parochie.

De liturgische viering werd voorgegaan door Bisschop Athenagoras van Sinope (hulpbisschop van Metropoliet Panteleimon van België) in concelebratie met Aartspriesters Ignace Peckstadt (Gent), de Oikonomoi Dominique Verbeke (Gent) en Bernard Peckstadt (Brugge en Oostende) en de Priesters Theophile Pelgrims en Serge Model (Brussel – priester van het Patriarchaat van Moskou).

E.H. Philippe Van der Heyden, Abt van de Abdij Benedictijnen van Chevetogne en Mgr. Luc Van Looy, Bisschop van Gent en

Ook vanuit de Zuster-Kerken waren vertegenwoordigers aanwezig: Mgr Luc Van Looy, Bisschop van Gent, die er de dienst van de Metten bijwoonde, alsook de Abt van de Abdij van de Benedictijnen van Chevetogne, E.H. Philippe Van der Heyden; Z.E.H. Hildebrand Van der Maelen, pastoor te Zingem en Archimandriet van de Melkitische Kerk, en nog andere vertegenwoordigers van de Rooms-Katholieke Kerk. Verder was er ook Dominee NN. van de Protestantse Kerk van Gent, alsook een vertegenwoordiging van de Anglicaanse Kerk.

Aartspriester Ignace Peckstadt - bij het begin van de Goddelijke Liturgie

Er was vooral een grote menigte van gelovigen. De Metten werden voorgegaan door Oikonomos Bernard Peckstadt. Op het einde van de Metten en onder het zingen van de Grote Doxologie omringden de priesters Bisschop Athenagoras van Sinope die op de troon had plaats genomen. Eerst was er nog Artoklasia of “de zegening van de vijf broden”. Nadien begon de Pontificale Liturgie waarbij onze Bisschop Athenagoras voorging. Bisschop Athenagoras van Sinope hield de homilie rond de grootse figuur van de Heilige Apostel Andreas de Eerstgeroepene.

Na de feestelijke Goddelijke Liturgie – die de viering van de 40e verjaardag markeerde van de stichting van de Parochie – sprak Bisschop Athenagoras enkele hartelijke woorden uit en feliciteerde Vader Ignace, stichter en rector van de Parochie, Vader Dominique en de ganse parochiegemeenschap voor deze gebeurtenis. Bisschop Athenagoras prees het grootse werk van Vader Ignace en dankte hem voor alles wat hij gedaan heeft voor de Orthodoxe Kerk in België, voor ons Aartsbisdom en voor de inplanting van de Orthodoxie in Vlaanderen.

Hij herinnerde hoe er uit deze Parochie andere parochie gemeenschappen zijn voortgevloeid, zoals deze van Eindhoven (die hij als een ‘voorbeeldige’ karakteriseerde), Kortrijk, Brugge, Oostende en misschien zelfs de Nederlandstalige parochies van Antwerpen en Hasselt, die als verwanten kunnen worden beschouwd.

Bisschop Athenagoras las ook nog een brief voor met gelukwensen van onze Metropoliet Panteleimon, alsook een brief van Aartspriester Silouan Osseel, die allebei weerhouden waren. Aansluitend sprak ook Vader Serge Model en gaf er ook de gelukwensen van Aartsbisschop Simon (Patriarchaat van Moskou) en schonk er en Russisch Evangelieboek  en een mooie doek voor op de proskinitaria.

Vader Bernard schonk aan de feestvierende parochie wierook van de Heilige Athosberg

Tenslotte sprak ook Vader Bernard enkele woorden van felicitaties uit vanuit de orthodoxe parochies van Brugge en Oostende en gaf er in naam van Bisschop Athenagoras en in zijn eigen naam een doos wierook van de Heilige Athosberg.

Bisschop Athenagoras verwelkomde ook nog enkele vrienden, waaronder Pierre Rosniansky, die het koor leidde tijdens de eerste Goddelijke Liturgie gevierd in Gent (40 Jaar geleden). Tenslotte zong Vader Ignace “Nog vele jaren” voor Bisschop Athenagoras.

Zoals naar gewoonte werd iedereen uitgenodigd tot de broederlijke agapen.

Na de maaltijd brachten de kinderen van de parochie onder leiding van het catechese team een heel mooi toneelstukje over de figuur van de Heilige Apostel Andreas. Iedereen luisterde met veel interesse naar deze jonge kinderen. Op het einde zongen ze dan ook heel mooi het troparion van de Heilige Apostel Andreas volgens de Byzantijnse melodie. Iedereen stond verwonderd over de pracht van deze jonge kinderen.

Van harte proficiat ook aan  de ganse ploeg voor catechese voor dit initiatief.

 Nadien werd ook nog een power-point voorgesteld over de geschiedenis van de orthodoxe parochie van Gent.

Tenslotte werd dit mooi feest nog bekroond met een heel mooi optreden met zang, dans en accordion met heel mooie Russische muziek onder leiding van Natascha. Na dit alles keerde iedereen, misschien wat vermoeid, maar toch voldaan huiswaarts.

 Wij wensen langs deze weg nogmaals onze felicitaties aan de orthodoxe parochie van Gent, aan Aartspriester Ignace, Oikonomos Dominique, en aan alle parochianen en medewerkers.

Voor meer foto’s van het parochiefeest: KLIK HIER

Voor meer foto’s van de feestelijke agapen: KLIK HIER

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: