Bezoek van Bisschop Porfyrios van Neapolis en van Bisschop Athenagoras van Sinope aan onze parochie.

Op zondag 8 juli 2012, feest van de heilige Heilige Prokopios, grootmartelaar, en zijn moeder Theodosia, mochten wij in onze kerk het bezoek ontvangen van Hunne Excellenties Bisschoppen Porfyrios van Neapolis (Directeur van het Kantoor van de Orthodoxe Kerk van Cyprus bij de Europese Unie) en Athenagoras van Sinope (hulpbisschop van onze Metropoliet Panteleimon van België). Het werd een feestelijke Goddelijke Liturgie die pontificaal werd voorgaan door Bisschop Porfyrios in concelebratie met Bisschop Athenagoras en Vader Bernard Peckstadt, de rector van de parochie.

Bisschop Porfyrios bij de Grote Intocht

De Liturgie werd voorafgegaan van de Dienst van de Metten. Bisschop Porfyrios had ook drie zangers meegebracht die naast ons koor o.l.v. Stefaan Coudenys enkele prachtige Byzantijnse hymnen vertolkten, waaronder de Grote Doxologie (op het einde van de Metten) en delen van de Goddelijke Liturgie.

Het was een heel innemende Goddelijke Liturgie met de deelname van een mooi aantal gelovigen uit de parochie. Bisschop Porfyrios hield een homilie in het Engels over de perikope van de dag. Op het einde van de Goddelijke Liturgie schonk hij aan Bisschop Athenagoras een fantastisch mooi geschilderde icoon van de Heilige Apostel Barnabas. De Heilige Barnabas was de eerste Bisschop was van Cyprus en de Apostel die hun land heeft gekerstend.

Bisschop Athenagoras verwelkomde Bisschop Porfyrios in onze kerk

Nadien verwelkomde Bisschop Athenagoras de delegatie uit Cyprus en zei hoe belangrijk het is van als orthodoxe christenen samen te werken voor de eenheid van de Orthodoxie. Dit is noodzakelijk om op gepaste wijze te getuigen van Christus’ aanwezigheid in de wereld. Ook voor het oplossen van problemen, zoals het mooie eiland Cyprus te kampen heeft met de bezetting van de helft van zijn territorium door de Turken. Cyprus is een kleine maar heel oude autokefale Kerk! Naast de oude patriarchaten (Constantinopel, Alexandrië, Antiochië en Jeruzalem) is het de enigste Kerk die autokefalie ontvangen heeft bij beslissing van een Oecumenisch Concilie. Mgr Athenagoras vroeg allen te willen bidden voor Cyprus en de gelovigen die er wonen.

Hij had het tenslotte ook over de aparte zending van onze Parochie: nl. als thuishaven van alle orthodoxe christenen wonende in Brugge en regio!

Voor meer foto’s van dit bezoek: KLIK HIER

Bisschop Porfyrios en Bisschop Athenagoras in de tuin van de kerk met enkele parochianen

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: