Brugge – Het orthodox Paasfeest meegevierd in uw parochie was een nieuwe belevenis en ervaring voor ons allen. Waarom zeg ik een nieuwe omdat voor ons allen de eerste keer was dat wij  het Paasfeest in het Nederlands gevierd hebben!

God’s Woord kan inderdaad in iedere taal verkondigd en beleefd worden als de mens met zijn vrije wil, liefde en verlangen echt ernaar dorst om het te beleven en te verkondigen! Taal is een schat, taal is een communicatiemiddel, taal geeft kleur, taal brengt ons in dialoog en tot samen-zijn. Maar het gebed is het belangrijkste en krachtigste middel dat ons tot vernieuwing en geestelijke vooruitgang brengt.

De diensten zijn mooi geweest met daarbij de aanwezigheid en de gebeden van de goede opzichter,  Mgr. Athenagoras alsook van de priesters en gelovigen. De pracht van de diensten kwam tot uiting wanneer, Zijn Excellentie bisschop Athenagoras van Sinope met kracht, liefde en vreugde, verschillende malen en in verschillende talen ons allen verkondigde: “Christus is verrezen!”. Waarop wij allen met kracht en vreugde in ons hart terug bevestigde:” Hij is waarlijk verrezen!”

Laten wij dan zeker niet vergeten het Paastroparion gezang dat in verschillende talen werd gezongen en dat onze harten vervulden met de waarheid van het orthodox geloof en ons tot een realiteit brengt dat Christus door Zijn dood de dood vertreden heeft en aan hen in de graven SCHENKT Hij het LEVEN. De wereld vertelt eerst ons over het leven en dan over de dood, maar de Kerk verkondigt ons EERST over de DOOD en dan over het LEVEN!!!

De dienst van de Vespers van de Liefde heeft inderdaad zijn ware betekenis bereikt! Een heel mooi dienst met een intense betrokkenheid en verkondiging van het Evangelie in de schoonheid van elke taal! Op zondag werd de vreugde van het Paasnachtviering verlengt in de dienst van de Verspers des Liefde alsook na deze dienst. Het feest van Pasen begint eerst en vooral in de Kerk en wordt niet beëindigd maar voorgezet namelijk: de Agape. Men voelt en straalt de continuïteit van het feestgebeuren in de parochiezaal waarin alle orthodoxen uit de wereld samen elkaar ontmoeten en samen het Grootste feest van het christendom beleven en vieren het hier en nu,  in dit mooi en kleurrijk landje!

Het was een verrijking voor mijzelf alsook voor mijn man en onze kinderen! Voor mijn kinderen was het ook een nieuw ervaring om het eerste Paasfeest in het Nederlands te kunnen horen en beleven! Alsook het wakker blijven tot aan het einde van de Goddelijke Liturgie met blijdschap en vreugde in hun hartjes. En nu het meeste liedje (gezang) dat ze (Jessica-Gabriela en Vanessa-Michaela) zingen: thuis, in de auto, bij het bezoek aan onze vrienden, is het Paastroparion in het Nederlands, Roemeens en Grieks!!!

Hartelijk dank aan u allen die de schat, de schoonheid en de Traditie van de Orthodoxe Kerk ook in het Nederlands willen doorgeven. Hartelijk dank voor uw openheid, liefde, dienstbaarheid, vriendelijkheid, gastvrijheid! Moge God u allen gezondheid, kracht, wijsheid en moed geven in al uw werken! Wij komen wel ooit terug! Hartelijke groeten,

Mihaela

Christus is verrezen, Ik heb een mooi Paasweekend beleefd.Een prachtige liturgie waarbij je de betekenis van Pasen weer voelt. Dan komen de goede gevoelens weer boven, de samenhorigheid, niet kijken naar rang of stam, alle nationaliteiten samen jong en oud, beseffen dat wij allemaal zondaars zijn en vieren dat Christus zichzelf gegeven heeft en verrezen is voor de zonden van ons allen.

Ons verblijf in het klooster heb ik heel positief ondervonden. Met zo’n grote gastvrijheid kan dit moeilijk anders. Hopend u snel weer terug te zien, Hij is waarlijk verrezen.

 Pierrot Slegers

 

Lieve vader Bernard, ik ben heel gelukkig dat ik deel mocht nemen aan de feest samen meet jullie..het was heel mooi,maar spijtig genoeg kon ik niet alles meevolgen op het einde door mijn vermoeidheid..dit is trouwens mijn eerste keer dat ik deel neem aan het Paasfeest..hartelijk bedankt en tot de volgende keer.

Alexandru

Beste vader Bernard.. hartelijk dank voor de grote belevenis die door u en door andere co-celebranten werd geschonken.. de Paasliturgie was prachtig…maar de Vespers des Liefde waren de beste .. u heeft een mooie krachtige stem en het mooist moment tijdens de liturgie vond ik toen Monseigneur Athenagoras de Paasgroet in verschillende talen zei.. beide Liturgieën waren inderdaad Hemel op aarde.. ik kwam zaterdag aan helemaal vermoeid, maar ik vertrok de zondag met volgeladen batterijen en een hart vol moed  en hoop voor onze parochie in Hasselt en voor het leven in het algemeen. Christus is verrezen!  Nog eens bedankt voor alles en tot de volgende keer. Alexandru en Stefania C.

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: