Zaterdag 5 mei 2012

 Thema: “ICONEN, EEN SACRAMENTEEL BEELD”

Iconen zijn de mooiste manier om de boodschap van God te krijgen. De schoonheid van de kleuren, het goddelijke zicht dat straalt van de iconen brengt ons in een wereld vol met diepe gevoelens, liefde en verstand. Hoe het komt dat zoveel schoonheid straalt vanuit de iconen, hebben de kinderen geleerd van het mooie verhaal van Natasha. Inderdaad het verhaal begin in Edessa, een zeer oude stad van Mesopotamië en die zich vandaag bevindt in Turkije. Daar werd een oude koning die Abgar noemde erg ziek. Hij had geen hoop meer tot hij hoorde dat Jezus Christus de mensen genas. Hij stuurde enkele mensen naar Jezus en hoopte dat Jezus hem zou genezen.

Mandylion

Maar Jezus kon niet zo ver gaan en daarom gaf Hij een doek aan de mensen van koning Abgar. Toen ze terug kwamen, waren ze verbaasd om te zien dat het gezicht van Jezus verscheen op dat doek.  Door het doek aan te raken werd koning Abgar opnieuw gezond. Uit dankbaarheid voor Christus werd de koning en zijn hele koningdom christen.

Zo hadden de christenen de eerste icoon van Christus die niet door de mensenhanden gemaakt was. Na derde eeuw begon christenen veel iconen te schilderen met natuurlijke kleuren en natuurlijke materialen, op hout en op de muren van de kerken.

Na het verhaal gingen de kinderen samen met vader Bernard, Natasha en Daniel naar beneden in de kerk om rustig te kijken naar de muren vol met schitterend fresco’s en iconen en “lazen” op de beelden verschillende verhalen uit de tijd van Jezus. Beneden luisterden de kinderen ook naar een andere interessante verhaal van Daniel over de purper kleur die vroeger gebruikt werd voor de mantel van de Moeder Gods en om de tuniek van Christus te schilderen. In die vroege tijd waren duizenden zeeslaken nodig om 100 g paarskleur te krijgen. Die kleur was afkomstig uit hun klier! Daniel toonde ook een mooie foto van een purperslak. Door dit alles kregen de kinderen een beeld over het belang van de iconen voor de christenen.

Met de zielen vol kleuren en stralen van de iconen kwamen de kinderen terug naar boven en begonnen op hun beurt iconen te schilderen op papier. Iedereen heeft zijn best gedaan om de mooie invloed van het fresco, op zijn eigen manier te weerspiegelen in zijn werk. Het resultaat was zo mooi dat het papier begon te leven onder de kleuren van de kinderen!

Op het einde kwam nog de beloning voor hun werk: lekkere pannenkoeken met bruine suiker, door de handen van Natasha gemaakt! Ondertussen toonde Daniel hoe we een stok door de twee kanten van een ballon kunnen insteken zonder dat de ballon ontploft: er zijn twee sterke kanten aan een ballon: bovenaan en onderaan. Zo ook kunnen de mensen hun sterke kanten gebruiken tegen de aanval van de duivel: door de liefde en het geloof. Om zich te herinneren aan het verhaal van de sterke kanten, kregen de kinderen elk nog een rode ballon van Daniel en nog twee borden met koeken!

We kunnen zeggen dat de kinderen op een creatieve manier kennisgemaakt hebben met de schoonheid van de kerk en met een persoonlijke aanwezigheid van God in ons dagelijkse leven. Daarom zullen de kinderen deze ervaring van schoonheid en liefde zeker nog lange tijd herinneren.

Dit was de laatste catechese van het schooljaar. Graag willen wij  opnieuw herstarten met een maandelijks kindercatechese in de maand september.

 We verwachten jullie met nieuwe interessante ervaringen in ons kerk in Brugge!

 Het catecheseteam: Natasa, Victoria, Daniël, Christina, Stefan en Vader Bernard

Verslag: Daniël M.

 

 

©2015 Orthodoxe Parochie Brugge.
Top
Zoeken: